Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Οι Ευρωεκλογές στο πέρασμα των χρόνων


Ηταν 7 Ιουνίου του 1979 όταν οι Βρετανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να συμμετάσχουν στην πρώτη άμεση εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασία που ακολούθησαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών οι πολίτες οκτώ ακόμα χωρών...



Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Ιρλανδία, ήταν τα πρώτα κράτη-μέλη της τότε ΕΟΚ, οι πολίτες των οποίων είχαν την «τιμή» να επιλέξουν πρώτοι τους 410 συνολικά εκπροσώπους τους στο ΕΚ. Από το 1958 μέχρι το 1979 οι βουλευτές διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών λαμβάνοντας διπλή εντολή. Εκτοτε, ακολούθησαν έξι εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες διεξάγονταν ανά πενταετία, ενώ η Ελλάδα ψήφισε για πρώτη φορά το 1984. Στις ευρωεκλογές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τις 22 Μαΐου, με τους πολίτες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία να ανοίγουν την αυλαία, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι από τις 28 συνολικά χώρες της Ε.Ε. καλούνται να εκλέξουν 751 βουλευτές. Με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο του 2013 ο αριθμός των ευρωβουλευτών είχε ανέλθει σε 766, ωστόσο από εδώ και στο εξής αναμένεται να διατηρηθεί στο φετινό επίπεδο.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές από το 1979 παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται επί σειρά ετών μια καθοδική τάση, η οποία όμως εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κάμψης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές στις δυτικές δημοκρατίες. Το 2009 η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από 43%, ποσοστό αισθητά μειωμένο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1979 έφτασε κατά μέσο όρο το 63%. Το χαμηλότερο ποσοστό είχε σημειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (32,2%) ενώ ως οι πιο φιλοευρωπαϊστές είχαν αναδειχτεί οι Ιταλοί, που προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 84,9%.

Σχετικά με τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις Ευρωεκλογές του 2009 μέχρι σήμερα, αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 2.162 ώρες συνεδριάσεων, περισσότερες από 57.200 ερωτήσεις και 2.583 εγκεκριμένα κείμενα εκ των οποίων τα 952 ήταν νομοθετικές πράξεις. Οσο για τις επισκέψεις πολιτών στο ΕΚ αυτές έφτασαν στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας τις 1.393.526.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.