Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Με το βλέμμα στα άκρα δίνεται σε όλη την Ευρώπη η μάχη των Ευρωεκλογών


Στις κάλπες των Ευρωεκλογών για να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα καθίσουν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πενταετία 2014 - 2019 προσέρχονται οι πολίτες σε 20 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Τη ψήφο τους έχουν ήδη ρίξει Σλοβακία, Λετονία, Μάλτα και Τσεχία, ενώ από την Πέμπτη έχουν ψηφίσει οι πολίτες σε Βρετανία, Ολλανδία και Κροατία, και την Παρασκευή άνοιξαν οι κάλπες σε Ιρλανδία.
Οι εκλογές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία των φιλο-ευρωπαϊκών κεντρώων κομμάτων, τα οποία αναμένεται να κερδίσουν περίπου το 70% των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, τα οποία, βάσει των έως τώρα δημοσκοπήσεων, ενδέχεται να τριπλασιάσουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, καταλαμβάνοντας περίπου 100 από τις 751 έδρες.
Σε Δανία, Γαλλία και Ιταλία, αντι-ευρωπαϊκά κόμματα διεκδικούν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Η Γαλλία κατέχει 74 έδρες στην Ευρωβουλή, ενώ η Ιταλία 73. Η Ελλάδα, βάσει πληθυσμού και συνθηκών, εκπροσωπείται από 21 έδρες.
Στον αντίποδα όμως, τα exit polls επεφύλαξαν έκπληξη για το εθνικιστικό κόμμα των Γκερτ Βίλντερς, το οποίο φαίνεται να τερμάτισε τέταρτο, παρά τις προβλέψεις για καλύτερη εκλογική επίδοση.
Η αποχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ημέρας, καθώς η συμμετοχή ενδέχεται να είναι χαμηλότερη από το ιστορικό χαμηλό του 43% που καταγράφηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2009.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τα 505,7 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Ωστόσο κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της Ιταλίας να κρατήσει τις κάλπες ανοιχτές μέχρι εκείνη την ώρα, μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.