Default (χρεοκοπία) θεωρεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι όταν η χώρα βγαίνει στις αγορές ένα default είναι «αυτοκτονία»...
Ειδικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος μετά το πέρας του Eurogroup, μιλώντας με δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «το κούρεμα είναι default, δεν συμφέρει την Ελλάδα σήμερα να μιλάμε για default όταν η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Είναι λάθος αυτές οι δηλώσεις περί κουρέματος. Default όταν βγαίνεις σε αγορές είναι αυτοκτονία. Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια. Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το χρέος χωρίς να κάνεις default».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα είναι ικανοποιημένος με το να μειώσουμε τις ετήσιες ανάγκες –χρεολύσια και τόκους μαζί- κατά περίπου το ήμισυ και υπογράμμισε ότι «κυρίως από τα χρεολύσια θα επέλθει εξοικονόμηση. Από το 2022 και μετά γιατί μέχρι τότε δεν έχουμε ανάγκες».
ΥΠΟΙΚ: Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Το ίδιο στέλεχος είπε ότι όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, για το 2014 θα είναι στο 2,8%, δηλαδή υψηλότερα από ό,τι έχουμε υποθέσει στο πρόγραμμα που είναι 1,5% και το κυκλικά διορθωμένο στο 7,2% και για το 2015 στο 6,1%. «Είναι μια πρόβλεψη που γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία και δίνουν πολλή έμφαση είναι ότι στην ανταγωνιστικότητα, με βάση το real exchange rate, αν δείτε τους συγκεκριμένους πίνακες, η βελτίωση είναι 23%-25% από το 2010 μέχρι σήμερα. Μιλάμε για μια πάρα πολύ σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας. Τόνισα ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις προβλέψεις αυτές», είπε.
Το στέλεχος του υπουργείου στάθηκε ιδιαίτερα στην στρατηγική της ελληνικής πλευρά, λέγοντας ότι αυτή η στρατηγική είναι: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μικρότερη κατανάλωση -δημόσια και ιδιωτική- μεγαλύτερες επενδύσεις και καθαρές εξαγωγές.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι από την πλευρά της προσφοράς είπαμε ότι οι τομείς που ανέδειξαν οι τρεις μελέτες που παραγγείλαμε –McKinsey, ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ- είναι οι γνωστοί εννέα, που είναι κυρίως εξωστρεφείς τομείς. Εκεί αναφέραμε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και που συνεχίζουν, θα βοηθήσουν στο να μετατοπιστούν πόροι από μη εμπορεύσιμους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών σε εμπορεύσιμους κλάδους».
ΥΠΟΙΚ: Ρευστότητα & Χρέος τα δύο σημαντικά εμπόδια
Ρευστότητα, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Η πρόσβαση στις αγορές δίνει απάντηση πως η Ελλάδα αποκτά ρευστότητα τελευταία, είτε μέσω του Δημοσίου, είτε μέσω τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση ή για άντληση δανειακών κεφαλαίων, είτε επιχειρήσεων που αρχίζουν τώρα και «βγαίνουν». Αυτό, όμως, ακόμη είναι μερικό, δεν έχουμε ακόμη πλήρη πρόσβαση σε αγορές. «Τους είπα» λέει ο αξιωματούχος ότι «θα βοηθούσε πάρα πολύ, εάν ακολουθώντας το παράδειγμα της KfW και της ΕΤΕπ, και άλλες τράπεζες χωρών του Βορρά- είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές- θα μπορούσαν και αυτές να συμμετάσχουν στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που έχουμε δημιουργήσει για το σκοπό αυτό».
Το χρέος είναι κληροδότημα του παρελθόντος: Η ίδια πηγή τόνισε στο Eurogroup ότι τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα- δηλαδή το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα. Άρα το παρόν και το μέλλον το αντιμετωπίζουμε. Το παρελθόν, όμως, μένει. Υπάρχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Η ελληνική πλευρά τους θύμισε τη δέσμευσή τους, του Νοεμβρίου του 2012, που λέει ότι εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα τμήματα του προγράμματος είναι σε τροχιά, τότε οι εταίροι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μειώσουν το χρέος περισσότερο. Πήραν το λόγο πολλοί υπουργοί. Τους άρεσε το κείμενο, όπως φάνηκε και από τη δήλωση. Στο τελευταίο κομμάτι, όσον αφορά το χρέος, πήρε το λόγο ο Μάριο Ντράγκι και ζήτησε η άσκηση για το χρέος να γίνει, αφού γίνει το asset quality review για τις τράπεζες.
Ωστόσο, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ΤΧΣ θα έχουμε την ευελιξία να τα χρησιμοποιήσουμε αλλού εάν δεν τα πάρουν οι τράπεζες. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «είτε επειδή οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια -που εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζονται, γιατί πιστεύω ότι η άσκηση που έχει γίνει μέχρι τώρα από την ΤτΕ και από την BlackRock παρουσιάζει μια αντικειμενική εικόνα- είτε μπορούν να τα σηκώσουν από τον ιδιωτικό τομέα –όπως φαίνεται ότι τα σηκώνουν. Τα χρήματα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα σηκώσουν από τον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερα από αυτά που η άσκηση της BlackRock και της ΤτΕ κατέδειξαν. Επομένως αυτά τα 11 δισ. θα έχουμε τη δυνατότητα, εάν και εφόσον το asset quality review για τις τράπεζες είναι θετικό, είτε να επιστραφούν και να μειώσουν έτσι το δημόσιο χρέος, είτε να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».
Από τον Οκτώβριο οι όποιες αποφάσεις για το χρέος
Ο υψηλόβαθμος παράγοντας ερωτηθείς για το πότε βλέπει να ολοκληρώνεται το θέμα χρέους τόνισε ότι «προς το τέλος του καλοκαιριού. Πάντως το ssm και asset quality review θα τελειώσει Οκτώβρη. Άρα θα είμαστε έτοιμοι για να γίνει η άσκηση για το χρέος και το dept sustainability από τον Οκτώβριο και μετά».
Αναφορικά με τα όσα γράφονται στον Τύπο για επιμήκυνση ακόμη και 70 ετών απέφυγε να απαντήσει, όμως υποστήριξε ότι «δείτε την «παράγραφο» του Νοεμβρίου του 2012, εκεί περιγράφονται ορισμένα πράγματα. Ας ξεκινήσουμε από αυτά, πριν πάμε σε άλλα. Η δήλωση λέει «reaffirms the commitment», άρα είναι ό,τι πιο σαφέστερο γίνεται και ότι πιο ισχυρό σε δήλωση γίνεται. Δεν υπάρχει μέσα «if necessary», δείτε τη δήλωση. Είναι η καλύτερη που έχει γραφτεί για την Ελλάδα τουλάχιστον όσο καιρό παρακολουθώ τα πράγματα... Και Interest rate reductions. Αναφέρει ακόμη και για κοινοτικά κονδύλια».
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα μείωση των επιτοκίων είπε ότι δεν μίλησαν για τίποτε ακόμη και υπογράμμισε ότι «απλώς είπαμε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση. Ετέθη το πρόβλημα. Είπαμε η συζήτηση θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μετά από το asset quality review. Δεν έχω λόγο να σας πω κάποιο σχέδιο σήμερα. Θα το πούμε τη ώρα εκείνη. Θα περιμένουμε να κάνει πρώτα την άσκηση το EWG, το ΔΝΤ και μετά θα παρουσιάσουμε –εφόσον δεν είμαστε ικανοποιημένοι- δικά μας σχέδια. Συμμετέχουμε και στα δύο».
Οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν συνεπάγονται νέο Πρόγραμμα
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2016 δεν συνεπάγεται άλλο πρόγραμμα, είναι λεφτά που τα έχουμε πάρει. Αυτά τα λεφτά είναι δεσμευμένα για τις τράπεζες. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες μπορούμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για μείωση χρέους είτε για ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής Δημοκρατίας» και είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το asset quality review. Αυτά τα 11 δισ. σήμερα έχουν προστεθεί στο χρέος. Αν δεν χρειάζονται θα αφαιρεθούν από το χρέος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.