Άνδρας, χωρίς εργασία και χωρίς στέγη, με βαριά προβλήματα υγείας, εξαρτημένος από τα ενέσιμα ναρκωτικά, ιδίως την ηρωίνη: αυτό είναι το προφίλ του χρήστη ουσιών στη χώρα μας όπως το σκιαγράφησαν οι ειδικοί του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στο πλαίσιο της...
λειτουργίας του δικτύου υποστήριξης για τους «Χρήστες στο δρόμο».
Κατά την παρουσίασή του, την Πέμπτη, οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ επισήμαναν και την αυξητική τάση στη ζήτηση των υπηρεσιών θεραπείας αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται πάντοτε στις ανάγκες του πληθυσμού.
Με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος υπηρεσίες σε 13.500 περίπου χρήστες ουσιών, σε διάφορες φάσεις θεραπείας, καθώς και στις οικογένειές τους.
«Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετώπισε το ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2013 αφορά τη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού του, το οποίο από το 2009 έχει μειωθεί κατά 78 άτομα. Στον οργανισμό απασχολούνται 480 εργαζόμενοι (426 πλήρους και 54 μερικής απασχόλησης), κατανεμημένοι σε πάνω από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Γεράσιμος Νοταράς.
Το προφίλ του χρήστη ναρκωτικών στην Αθήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης της Αθήνας, οι 8 στους 10 εξαρτημένους που προσεγγίζουν το Κέντρο είναι άνδρες, με την πλειοψηφία να είναι Έλληνες - τρεις στους 10 είναι αλλοδαποί.
Τέσσερις στους 10 δηλώνουν άστεγοι που διαμένουν στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.
Έξι στους 10 δεν εργάζονται -ούτε περιστασιακά. Στο σύνολό τους έχουν επίσης ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας αλλά περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις υπηρεσίες: το 60% έχει προβλήματα σωματικής υγείας και το 40% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Κατά την προσέλευση στο Κέντρο ένας στους 10 γνώριζε ότι είναι οροθετικός, ενώ τρεις στους 10 γνώριζαν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, ποσοστά που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μεγαλύτερα, καθώς σημαντικός αριθμός δήλωσε ότι δεν είχε κάνει εξετάσεις πρόσφατα ή και ποτέ.
Τουλάχιστον οι μισοί δήλωσαν ότι είναι ενεργοί χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, αν και οι περισσότεροι δηλώνουν χρήστες διαφόρων ουσιών. Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας.
Το Δίκτυο υποστήριξης για τους «Χρήστες στο δρόμο»
Το Δίκτυο λειτουργεί με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και στοχεύει στην υποστήριξη των πιο επιβαρυμένων χρηστών που έχουν μακρά πορεία στη χρήση, πολλαπλά προβλήματα, βιώνουν έντονο κοινωνικό αποκλεισμό και είναι αποκομμένοι από τις υπηρεσίες. Περιλαμβάνει Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο νέες, κατάλληλα διαμορφωμένες, εξοπλισμένες και στελεχωμένες κινητές μονάδες, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης και για τους ίδιους τους εξαρτημένους και για την κοινωνία.
Μέσω των Κέντρων Άμεσης Πρόσβασης και των Κινητών του Μονάδων το Δίκτυο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τους χρήστες στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης αλλά και στην αντιμετώπιση ψυχολογικών, ιατρικών και κοινωνικο-προνοιακών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κ. Βασίλη Γκιτάκο, «το 2013, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Δικτύου 13.044 επισκέψεις εξαρτημένων, έγιναν 740 εξορμήσεις στις «πιάτσες», διανεμήθηκαν 34.721 καθαρές σύριγγες και συλλέχθηκαν, μέσω ανταλλαγής, 34.778 χρησιμοποιημένες, πραγματοποιήθηκαν 3.644 ιατρικές πράξεις και μοιράστηκαν 7.807 μερίδες φαγητού.
Με τις νέες κινητές μονάδες που τίθενται σε λειτουργία τις επόμενες μέρες οι δυνατότητες του Δικτύου για παρεμβάσεις στο δρόμο θα διευρυνθούν σημαντικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.