Η ανάλυση της έκθεσης του ΔΝΤ από την Alpha Bank αλλά και η τελευταία μελέτη της τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσα από 10 μνημόνια», φέρνουν στο φως τις ξεπερασμένες από τις εξελίξεις προτάσεις του ΔΝΤ αλλά και τα λάθη που έχουν γίνει από την πλευρά του ταμείου από το 2010 έως σήμερα...
Σύμφωνα με την Alpha Bank πολλές από τις προτάσεις πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ και ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, είχαν ήδη υλοποιηθεί και με το παραπάνω πριν καν δημοσιευτεί.
Όσον αφορά στην απαισιόδοξη θεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να υιοθετείται σε ορισμένα κεφάλαια της Έκθεσης, η Alpha Bank τονίζει πως η απάντηση έχει ήδη δοθεί με την εντυπωσιακή εισροή στη χώρα επιχειρηματικών κεφαλαίων, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο 6μηνο 2014, εκ των οποίων 8,4 δισ. ευρώ για τις ΑΜΚ των τραπεζών και με την εντυπωσιακή τώρα συμμετοχή ξένων επενδυτών παγκοσμίου εμβέλειας στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, η εικόνα αυτή ενισχύεται από την ανακοίνωση νέων στοιχείων για την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού κατά το 2014, καθώς και για την πολύ ικανοποιητική υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 (Π2014) στο πρώτο 5μηνο του 2014.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, όπως και η ουσιαστική επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ το 2013, έχουν την υπογραφή του Τουρισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανάλυση.
Τράπεζα Πειραιώς: Οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ
Στη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνονται οι λανθασμένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Μάιο του 2010, αλλά και οι συνεχείς αναθεωρήσεις του, για κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας με κυρίαρχο την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του.
Στη μελέτη αναφέρεται πως τα λάθη του ΔΝΤ στην αποτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους δίνουν πλέον στην Ελλάδα σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια για βελτίωση των όρων δανεισμού. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, στην ανάλυση επισημαίνεται: «Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του Μαΐου 2010 και ιδιαίτερα του Σεπτεμβρίου 2010, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν θέμα ήσσονος σημασίας.
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ, η ύφεση το 2011 θα περιοριζόταν στο -2,6%, έφτασε όμως -7,1%. Το 2012 το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,1%, η χρονιά έκλεισε με ύφεση -7% και για το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1%, έναντι ύφεσης -3,9%.
Για τις δημοσιονομικές εξελίξεις αναφέρουν ότι: Οι πρώτες εκθέσεις του Μαΐου 2010 και Ιουλίου 2011 περιείχαν πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με τα ελλείμματα του 2010 και του 2011 καθώς επίσης και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ιδιαίτερα από το 2014 ως το 2020. Οι τρεις τελευταίες εκθέσεις είναι πολύ πιο ρεαλιστικές για την περίοδο 2013-2015 και λιγότερο ρεαλιστικές από το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.