Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Η Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο ζωές και δικαιώματα


Οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο ζωές και δικαιώματα. Με την αποφασιστικότητά τους να σφραγίσουν τα σύνορα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της βάζουν σε κίνδυνο...


 τις ζωές και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Στην εν λόγω έκθεση υπό τον τίτλο «Το ανθρώπινο κόστος της Ευρώπης Φρούριο: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης» η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει «Η αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΕ για να ανακοπεί η ροή των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων είναι στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη.
Στο μεταξύ, όπως γράφει το news.in.gr, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δυστυχία είναι ανυπολόγιστο και πληρώνεται από μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου» δήλωσε ο Τζον Ντελχίζεν, διευθυντής του Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο έλεγχος των συνόρων
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τη μεταναστευτική της πολιτική με δισεκατομμύρια ευρώ. Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τα κράτη-μέλη σε φράχτες, εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης και περιπολίες των συνόρων τους.

Η ευθύνη για τους θανάτους εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ είναι συλλογική
«Οι χώρες της ΕΕ ουσιαστικά πληρώνουν τις γειτονικές χώρες να αστυνομεύουν τα σύνορά τους, για αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές απ 'αυτές τις χώρες είναι συχνά ανίκανες να εγγυηθούν για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν παγιδευτεί εκεί. Πολλοί καταλήγουν άποροι, σε εκμετάλλευση, παρενοχλούνται και δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου» αναφέρει η έκθεση.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα προς εκείνους που επιδιώκουν να εισέλθουν στο έδαφός τους, με την ανάθεση του ελέγχου της μετανάστευσης τους σε τρίτες χώρες. Τέτοιου είδους συνεργασία πρέπει να σταματήσει» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Παράνομες «απωθήσεις»
«Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση ήταν να συμβάλει σε αυτή» τονίζει η οργάνωση.

Ζωές που χάνονται στη θάλασσα
«Η ευθύνη για τους θανάτους εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ είναι συλλογική. Περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, ώστε να σταματήσουν οι άνθρωποι να πνίγονται στη θάλασσα, με την ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο» δήλωσε ο Τζον Ντελχίζεν.
«Οι ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται καθημερινά στα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι ούτε αναπόφευκτες, ούτε πέραν του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές συμβαίνουν εξαιτίας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσουν να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.