Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κι η Φώφη δηλώνει... παρούσα στο ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ετοιμη για το μεγάλο ηγετικό βήμα, με στόχο τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με στελέχη του κόμματος, προκειμένου να διαμορφώσει το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς της...



Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ίδια φέρεται να οριστικοποίησε τις αποφάσεις της προ ημερών σε στενό κύκλο υποστηρικτών της, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση «Στις επόμενες εξελίξεις εγώ δεν μπορεί να είμαι θεατής». Κοινωνοί των αποφάσεών της, αλλά και ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος είναι οι πιστοί σύντροφοι του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά. Η περίφημη ομάδα των Γεννηματικών, που αποτελείται από τους πρώην υπουργούς Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Θανάση Τσούρα, Κώστα Γείτονα και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαναφερθέντα στελέχη, που διαθέτουν ισχυρή επιρροή στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκινήσει ανεπισήμως τον αγώνα υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας της κυρίας Γεννηματά. Παράλληλα, και η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με βουλευτές και στελέχη του κόμματος, που αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης και θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει θέμα ηγεσίας και να δρομολογηθούν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το οξύμωρο στην όλη κινητικότητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και συνάμα εμπόδιο και για τον χρόνο εκδήλωσης των επόμενων βημάτων της Φ. Γεννηματά είναι ότι το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας στο συγκυβερνών κόμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η εσωκομματική συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και οι έως τώρα διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να «αναβληθούν» και συνάμα να «παγώσουν» οι κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η κυρία Γεννηματά σκοπεύει να δηλώσει «παρούσα» στην κούρσα διαδοχής του κ. Βενιζέλου, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει και τις ανάλογες συμμαχίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα των πρώην Παπανδρεϊκών υφυπουργών -Φίλιππου Σαχινίδη, Θάνου Μωραΐτη, Γιώργου Πεταλωτή και Μανώλη Οθωνα-, που έχει θέσει ξεκάθαρα το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Ακόμη, τις σκέψεις της για το μέλλον της παράταξης τις έχει μοιραστεί σε ιδιωτικές συζητήσεις και με άλλα ιστορικά στελέχη, όπως τους Κώστα Λαλιώτη, Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος την κατάλληλη στιγμή θα ενθαρρύνει οποιαδήποτε «συλλογική προσπάθεια» εκδηλωθεί για την εκπαραθύρωση του κ. Βενιζέλου.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Ο κ. Βενιζέλος, που φαίνεται να έχει απόλυτη γνώση των συζητήσεων και των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο με σκοπό την αντικατάστασή του, δεν κρύβει την ενόχλησή του, χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση «γελοία» και «προσβλητική» για τον ίδιο, ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντός του δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, φροντίζοντας να απαξιώσουν όσα πρόσωπα βρίσκονται απέναντί του. Από τα πυρά των βενιζελικών δυνάμεων δεν γλύτωσε ούτε η κυρία Γεννηματά, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε με τον σύζυγό της στο στόχαστρο της κριτικής. Στο επιτελείο της δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ξαφνικά έχει αρχίσει και δέχεται μπαράζ επιθετικών ρεπορτάζ από συγκεκριμένα ΜΜΕ και ιστοσελίδες, τα οποία με «δόλιο» τρόπο επιχειρούν να εμφανίσουν την ίδια και τον σύζυγό της να απολαμβάνουν μια πολυτελή ζωή, χωρίς να τους αγγίζει η κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο δεν διέπονταν ποτέ από πνεύμα φιλικότητας και εμπιστοσύνης, καθώς υπήρχε μια σκιά καχυποψίας, που έρχεται από το παρελθόν.

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Η Φώφη Γεννηματά δεν θα ξεχάσει ότι επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος ο «συνταγματολόγος» Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αυτός που όταν εκείνη ορίστηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2007 «πρόδωσε» με διαρροή στον Τύπο το ασυμβίβαστο που υπήρχε, επειδή δεν είχε παραιτηθεί εγκαίρως από τη θέση της υπερνομάρχου Αττικής, με αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές να μην εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Κοινοβούλιο. Επίσης, η αγαστή συνεργασία της με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Αμυνας είχε ενοχλήσει ουκ ολίγες φορές τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Γεννηματά στις υπόγειες ή δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αβραμόπουλο επίσης δεν είχε ταυτιστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά είχε δείξει να συμμερίζεται τη «γραμμή» του πολιτικού της προϊσταμένου στο υπουργείο Αμυνας. Αλλά και στη σφοδρή σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Παπανδρέου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δεν πήρε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει τη διαφορετικότητά της απέναντι σε αυτή την άγονη «φαγωμάρα» και να καταγραφεί ως εν δυνάμει ηγετική λύση.

Επίσης, ήταν αντίθετη με τον τρόπο που ο κ. Βενιζέλος δρομολόγησε το πλαίσιο σχηματισμού της «Ελιάς», ενώ πιστεύει ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έσωσε τα προσχήματα. «Η “Ελιά” δεν τα κατάφερε, με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εγχείρημα, να αναπτύξει δυναμική και να εκφράσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Δεν συμβιβάζομαι με το 8% της “Ελιάς”, ποσοστό που, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.