Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Αρχή του τέλους της ύφεσης μετά 6 χρόνια


Το τέλος της ύφεσης μετά έξι χρόνια και το πέρασμα της οικονομίας στην ανάπτυξη σηματοδοτούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και οι εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά τη σημαντική επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι 1,1% το προηγούμενο...



Από τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η ύφεση υποχώρησε σημαντικά και ήταν χαμηλότερη Από τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% και οι οποίοι αποδίδουν τη σημαντική επιβράδυνση και στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία είχε ξεκινήσει να γίνεται εμφανής ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επισημαίνεται ότι το αρνητικό ποσοστό 0,2% είναι το μικρότερο Από το τρίτο τρίμηνο του 2008, οπότε το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ περνά σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Την αισιοδοξία για αναστροφή της τάσης εντείνει το γεγονός ότι παραδοσιακά το τρίτο τρίμηνο του έτους θεωρείται πιο ισχυρό, με δεδομένο ότι ενσωματώνονται οι θετικές επιπτώσεις από την ισχυρή τουριστική κίνηση με επιδόσεις-ρεκόρ στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και τα έσοδα.

Την ίδια ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο η μεγάλη διπλή αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών, εξέλιξη που μπορεί να φέρει αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις στα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Αν και η αρμόδια Ελληνική Στατιστική Αρχή τηρεί σιγήν ιχθύος για τα αποτελέσματα της αναθεώρησης και την επίπτωσή της στα μεγέθη του ΑΕΠ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θετικών εκπλήξεων. Σε μια περίοδο μάλιστα που διακυβεύονται πολλά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τη δυναμική της ανάκαμψης.


Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούσε χθες πως με βάση και τις ενδείξεις που υπάρχουν για αργή και περιορισμένη αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας, είναι δύσκολο να μη δούμε τελικά το ελληνικό ΑΕΠ να περνά σε θετικό έδαφος στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η ίδια πηγή σχολίαζε χθες πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε απτά δείγματα ότι θα πρέπει να αλλάξει ο στόχος που έχει τεθεί για μέση ανάπτυξη στο 0,6% φέτος, μια πρόβλεψη στην οποία συγκλίνει η τρόικα αλλά και πολλοί ξένοι οργανισμοί.

Η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει πως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες πρόκειται να επικαιροποιηθούν όπως συνήθως σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου, με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων. Εν τω μεταξύ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της ύφεσης του πρώτου τριμήνου, στο 1,1% από 0,9% που ήταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Αρχής.

Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.