Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Στο ΣτΕ το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων


«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η εφαρμογή του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης μετά τις σοβαρές αντιδράσεις γιατρών και χρονίως πασχόντων...


 Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την αναστολή της υλοποίησης της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπερ και εγένετο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σ. Ρίζος εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της εφαρμογής της απόφασης και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδηςκατέθεσε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής. Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι συζητείται το θέμα στο ΣτΕ παρουσία και του υπουργού Υγείας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα «ταλανίζει» το υπουργείο Υγείας από τότε που στη θέση του υπουργού ήταν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Και τότε οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ «ακυρώνοντας» την απόφαση του πρώην υπουργού, η οποία επέβαλε, μεταξύ άλλων, οριζόντιο πλαφόν (80% της δαπάνης που είχε προκαλέσει κάθε γιατρός στον ΕΟΠΥΥ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, ο περιορισμός αυτός εξαλείφθηκε. Το πλαφόν, όπως σημειώνουν, ορίζεται ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα, τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή, ενώ ο γιατρός που υπερβαίνει το όριο δεν τίθεται εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ. «Βέβαια, καθώς υπάρχει ένδειξη στον ΕΟΠΥΥ για τον συγκεκριμένο γιατρό, τίθεται υπό τον έλεγχο επιτροπής» τονίζουν.
Οι γιατροί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θέτει σε κίνδυνο την περίθαλψη του ελληνικού λαού και μιλούν για το δικαίωμα των γιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο, «είναι πλέον ώρα το υπουργείο να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, που οδηγούν σε ουσιαστικό εξορθολογισμό τη φαρμακευτική δαπάνη».
Συνάντηση για το πλαφόν στις εξετάσεις
Το θέμα της επιβολής πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παροχο και γεωγραφική περιοχή συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός κ.Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ. Φ. Πατσουράκο.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, η νέα υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει τις θέσεις του Συλλόγου, όπως αυτές έχουν συζητηθεί από καιρό στο υπουργείο Υγείας.
Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για:
· Κατανομή ορίου δαπάνης ανά περιφερειακή ενότητα και πάροχο ατομικά, για το 2014, με δυνατότητα επανεξέτασης του μέτρου για το δεύτερο εξάμηνο ανάλογα με την πρόοδο του ελέγχου της δαπάνης.
· Θεσμοθέτηση σειράς συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών.
· Δυνατότητα δυνητικού clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών όταν γίνεται υπέρβαση του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ) στους παρόχους για την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.
Ο συμψηφισμός του clawback με τις οφειλόμενες αμοιβές στους παρόχους, θα διενεργηθεί στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Η εξόφληση των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου θα συνεχιστεί κανονικά.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζήτησαν εκ νέου την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά το 2014, «ώστε και η κάλυψη των ασθενών να είναι ολοκληρωμένη και να καταργηθούν τα καταστροφικά rebate - clawback για τους παρόχους». Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των τελευταίων μηνών του 2011, έλαβαν από τον υπουργό Υγείας τη δέσμευση ότι προωθείται η τακτοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.