Περίπου ένας στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 18,21%) χρήστες υπολογιστή PC εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Windows XP, βάσει των στατιστικών του Kaspersky Security Network...
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Kaspersky αφορούν στον Ιούνιο του 2014. Όσο για το Kaspersky Security Network, πρόκειται για μια παγκόσμια υπηρεσία στην οποία οι χρήστες συμφωνούν να παράσχουν εθελοντικά δεδομένα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των χρηστών Windows XP ανήλθε σε 16,37%.
Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να επιφέρει συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στα ευρήματα της έρευνας «Windows Usage and Vulnerabilities», που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab.
Πιο αναλυτικά, οι χρήστες υπολογιστών που χρησιμοποιούν ένα παλιό λειτουργικό σύστημα ή απαρχαιωμένες εκδόσεις εγκατεστημένου λογισμικού κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επίθεσης κάποιου κακόβουλου λογισμικού που εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία των προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναδείχθηκε η αναλογία των χρηστών Windows XP επί του συνολικού αριθμού όσων χρησιμοποιούν προϊόντα της Kaspersky Lab για συστήματα με λειτουργικό Windows σε κάθε χώρα.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκε το Βιετνάμ, με το 38,79% των χρηστών να εξακολουθεί να προτιμά τα Windows XP. Ακολουθεί η Κίνα με 27,35%, η Ινδία με 26,88% και η Αλγερία με 24,25%.
Σχεδόν ένας στους πέντε υπολογιστές που διαθέτουν κάποιο προϊόν της Kaspersky Lab στην Ιταλία (20,31%) και στην Ισπανία (19,26%) «τρέχει» ακόμα Windows XP. Μικρότερο είναι το ποσοστό στις ΗΠΑ (4,52%).
Παρότι η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP διακόπηκε τον Απρίλιο του 2014, η διάθεση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος είχε σταματήσει ήδη από το 2010. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη δημοφιλία του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab, η χρήση των Windows XP μειωνόταν μόλις κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά χρόνο.
Η μείωση αυτή, μάλιστα, δεν επηρεαζόταν σημαντικά από εξωτερικά περιστατικά που θα μπορούσαν να την επιταχύνουν, όπως για παράδειγμα η κυκλοφορία των Windows 8.1 (Οκτώβριος 2013) ή η διακοπή της υποστήριξης προς τα Windows XP.
Τον Νοέμβριο του 2013, το ποσοστό των χρηστών των Windows XP ανερχόταν παγκοσμίως σε 21,42%, ενώ τον Ιούνιο το συγκεκριμένο ποσοστό είχε πέσει στο 16,37%.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια μείωση της τάξης των 5,05 ποσοστιαίων μονάδων, που αντιστοιχεί στο μισό της μέσης ετήσιας μείωσης χρήσης των XP.
Αντιθέτως, το μερίδιο αγοράς των Windows 8.1, του νεότερου λειτουργικού Windows, ανερχόταν σε 7,22% τον Ιούνιο του 2014.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα Windows 8, κατά το αντίστοιχο στάδιο διάθεσης στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Οκτώβριος 2012 - Ιούνιος 2013, τα Windows 8 είχαν εγκατασταθεί στο 6,22% των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν προϊόντα της Kaspersky Lab.
«Τα στατιστικά του Kaspersky Security Network δείχνουν ότι η εποχή των XP φτάνει στο τέλος της. Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτό το απαρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft έχει διακόψει την υποστήριξη για τα XP, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν πλέον ενημερώσεις ασφάλειας ή patch για τις ευπάθειες που ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα στο σύστημα. Σε περίπτωση που οι ψηφιακοί εγκληματίες εντοπίσουν ευπάθειες, οι χρήστες των XP θα απειληθούν» δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Ζακορέφσκι, επικεφαλής της Vulnerability Research Team της Kaspersky Lab.
Για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν στους χρήστες να ενημερώνουν τακτικά το λογισμικό που χρησιμοποιούν και να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, η οποία θα διαθέτει τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των ευπαθειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.