Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβερνών κόμμα, αδυνατεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία, συγκυριακά ή μη, καθώς η ροπή του εκλογικού σώματος, όσον αφορά στην πολιτική του στάση, εμφανίζεται παγιωμένη, έτσι όπως αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών...
Ενδεικτικό της πραγματικότητας αυτής -η οποία αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να διενεργούνται- είναι το γεγονός ότι, ενώ το Μαξίμου είχε αναθέσει σε εταιρεία ερευνών με την οποία συνεργάζεται (ΜRB) τη διενέργεια δημοσκόπησης για να αποτυπωθούν οι τάσεις κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θεώρησε σκόπιμο να σταματήσει την έρευνα, διότι τα ευρήματά της κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά ήταν για το κυβερνών κόμμα.
Γνωστός δημοσκόπος με τον οποίο συνομίλησαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επιβεβαίωσε την ουσία τελευταίου γκάλοπ που είδε το φως της δημοσιότητας (εταιρεία Palmos), με την παρατήρηση ότι δεν ενδιαφέρουν πλέον τόσο οι διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των δύο κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι βέβαιο πλέον ότι θα έλθει πρώτο στην περίπτωση εκλογών και επομένως θα πάρει και το μπόνους των 50 εδρών. Αντιθέτως, έχει σημασία το ύψος του ποσοστού που θα λάβει τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους:
Πρώτον, για να φανεί πόσο μικρότερο αριθμό συνεργαζόμενων βουλευτών θα θέλει ώστε να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με δεδομένο ότι πλέον οι αυτοδυναμίες είναι μακρινό παρελθόν. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των βουλευτών «προς συμπλήρωση» διαμορφώνει και τις ανάγκες, έτσι ώστε να προσδιοριστεί και με ποιο κόμμα θα χρειαστεί να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση -εκτός βεβαίως αν οι συνθήκες της στιγμής επιβάλουν ευρύτερες κυβερνητικές συνεργασίες μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.
Δεύτερον, για να προσδιοριστεί αν εξακολουθεί να ισχύει η τιμωρητική απλώς ψήφος προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., αν και, παρ’ όλα αυτά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ποσοστά του, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ
Πάντως, το θέμα τόσο της αυτοδυναμίας όσο και της σημαντικής υπέρβασης του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε στις ευρωεκλογές περιορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες:
Ο πρώτος, που καταγράφηκε στην έρευνα της εταιρείας Palmos, αλλά και επιβεβαιώνεται από άλλες δημοσκοπικές πλευρές, είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό αρνητικής ψήφου προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όπως προκύπτει από το 35% περίπου που συγκεντρώνουν συνολικά οι κατηγορίες των αναποφάσιστων, αυτών που θα απόσχουν, όσων εντάσσονται στην κατηγορία «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και όσων απαντούν ότι προτιμούν άλλο κόμμα από αυτά που περιλαμβάνονται στις δημοσκοπήσεις. Με πρώτο «κόμμα» επομένως την αδιευκρίνιστη ψήφο, είναι προφανές ότι ούτε για υπερβάσεις μπορούμε να μιλάμε, αλλά ούτε και για αυτοδυναμίες.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι κατά καιρούς «εκδηλώσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, που διατυπώνονται με ακραία ρητορική ή με ενέργειες που θίγουν τα «πιστεύω» αυτών που μετακινούνται ακόμη και από αγανάκτηση ή με τιμωρητική στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό και συγκεκριμένοι εκπρόσωποί του έχουν την τάση να «παγώνουν» τη μάζα που μετακινείται προς αυτό, έστω και περιστασιακά, και έτσι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν καθηλωμένα.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κατά τον ίδιο δημοσκόπο, οι έρευνες των τάσεων της κοινής γνώμης, σε παρόμοιες συγκυρίες όπως η σημερινή, έχουν σημασία μόνο όταν υπάρχει περίπτωση ανατροπών. Δεδομένου, επομένως, ότι η Ν.Δ. αδυνατεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής: Πολιτικά, η κυβέρνηση -και προσωπικώς ο κ. Σαμαράς- δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές, αλλά μόνο να τις αποφύγει!
Το συμπέρασμα αυτό, στο οποίο ενδεχομένως να έχουν καταλήξει και στο Μαξίμου, είναι που καθοδηγεί και τη μεγάλη προσπάθεια στην οποία έχουν αποδυθεί για τη συγκέντρωση 180 βουλευτών, ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, με τα γνωστά σε βάρος της Ν.Δ. αποτελέσματα. Ο στόχος αυτός, πέραν της παραμονής στην εξουσία της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι το 2016, αποβλέπει και στην εκμετάλλευση του χρόνου που θα μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές εκείνες, ώστε να ανατραπούν τα δεδομένα, μέσω μιας ηπιότερης οικονομικής πολιτικής και κάποιων ελαφρύνσεων και παροχών που θα επιτρέψει η αλλαγή πολιτικής. Αλλωστε, τον στόχο αυτόν της κυβέρνησης τον αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν, αναλύοντας τις εκλογικές προοπτικές της Ν.Δ., αναφέρθηκε στα περιθώρια μιας τέτοιας ανατροπής.
Η αισιοδοξία και η αλήθεια
Ενώ από το Μαξίμου εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν οι 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή, εν μέσω μάλιστα των σοβαρών καταγγελιών που έκανε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στο φύλλο της 30ής Αυγούστου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, περί προσπαθειών για συναλλαγή με βουλευτές, αρκετοί είναι αυτοί, ακόμη και μέσα στη Ν.Δ., που υποστηρίζουν ότι το τι θα κάνουν οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και των άλλων συγγενών προς τη Ν.Δ. κομμάτων και οι ανεξάρτητοι εξαρτάται από το πώς θα έχει διαμορφωθεί το οικονομικό σκηνικό τη συγκεκριμένη περίοδο. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι, στην περίπτωση που δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική -επειδή δεν θα το επιτρέψει η τρόικα-, δεν υπάρξουν ελαφρύνσεις ή συνεχισθούν οι γκάφες τύπου ΕΝΦΙΑ, που επιδείνωσαν την αρνητική στάση σε βάρος της κυβέρνησης και περιόρισαν δραστικά τις πιθανότητες ανατροπής των τάσεων των εκλογέων, τότε οι βουλευτές δεν θα έχουν κανέναν λόγο να στηρίξουν τη συνέχεια μιας κυβέρνησης την οποία θα αποδοκιμάζει η κοινωνία.
Επίσης, υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν λίγο ως πολύ βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγούν να επιχειρήσουν διά της αρνητικής τους ψήφου μία «ηρωική έξοδο», με την προοπτική να αξιολογηθεί θετικά η στάση τους αυτή από τις τοπικές τους κοινωνίες κι έτσι να εγγράψουν υποθήκη πιθανής επανεκλογής τους σε επόμενες εκλογές.
*Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.