Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΚΑΛΟΠ - χαστούκι για κυβέρνηση και ΜΜΕ [πίνακες]


Η δημοσκόπηση της Κάπα Reseasch για το Βήμα της Κυριακής, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για τη μετάλλαξη που έχει επέλεθει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική κοινωνία...


 Όπως σημειώνεται και στην ανάλυση που κάνει η ίδια η εφημερίδα η κρίση εξελισσόμενη στον χρόνο ανέδειξε τα κρυμμένα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, φανέρωσε τις παθογένειες του καταναλωτικού προτύπου και μοντέλου και εκ των πραγμάτων, εκ των συνθηκών, επέβαλε διαρκείς αναζητήσεις.
Μερικά από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα αφορούν στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους θεσμούς απ' όπου καταδεικνύεται ότι περισσότεροι εμπιστεύονται την Τρόικα (17,4%) από ότι την κυβέρνηση (14,5%), ενώ στην τελευταία θέση με ελάχιστο ποσοστό βρίσκονται τα ΜΜΕ (1,9%).
Σε ένα άλλο ερώτημα, οι έξι στους δέκα άνεργοι θα δεχόντουσαν ακόμη και να αλλάξουν τομέα απασχόλησης προκειμένου να βρουν εργασία, κάτι το οποίο πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητη απάντηση.
Clipboard02
Σε ότι αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας κυριαρχούν η αγροτική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και ο τουρισμός στις υπηρεσίες. Στην ερώτηση ποιοι φόροι είναι δικαιολογημένοι και ποιοι όχι κατά σειρά οι ερωτώμενοι αποδέχονται τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων (93,6%), το φόρο εισοδήματος (93,2%), τον φόρο σε καπνό και αλκοόλ (86,8%), τον ΦΠΑ (85,3%), τα δημοτικά τέλη (83,1%). Αντιθέτως απορρίπτουν το τέλος τηλεόρασης με αποδοχή μόλις 16,5% και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με αποδοχή 10,3%.
Ένα ακόμη, εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα είναι η υποχώρηση της απαισιοδοξίας που είχε κυριεύσει τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Σεπτεμβρίου συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα περυσινά, τα νοικοκυριά εμφανίζονται πιο αισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους. Πέρυσι μόλις το 7,6% ανέμενε βελτίωση ενώ εφέτος το 15%. Αντίστοιχα πέρυσι η συντριπτική πλειονότητα, το 76,4%, ανέμενε χειροτέρευση, ενώ τώρα το 49,6%. Επίσης συνολικά για την οικονομία το 25% αναμένει βελτίωση, το 34% στασιμότητα και το 40% χειροτέρευση. Ουσιαστικά διακρίνει κανείς ότι το γενικευμένο κλίμα καταστροφής που είχε επικρατήσει στη χώρα κάμπτεται και οι πολίτες αρχίζουν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες.
Επιπλέον το κλίμα βύθισης φαίνεται να ξεπερνιέται από τους επιχειρηματίες. Αν και οι περισσότεροι δηλώνουν στην έρευνα ότι δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν δάνεια, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, ενώ είναι αισθητά λιγότεροι εκείνοι που επιζητούν τη συρρίκνωση ή την πώλησή της. Ουσιαστικά στην επιχειρηματική τάξη της χώρας τείνει να επικρατήσει η τάση «άντεξα τα χειρότερα» ή «τα χειρότερα πέρασαν».
Αντιπαραγωγικό μοντέλο
Ταυτόχρονα οι πολίτες φαίνεται να συνειδητοποιούν και να αποδέχονται ότι κύριο αίτιο της κρίσης ήταν το γεγονός ότι η χώρα βασίστηκε επί δεκαετίες σε ένα αντιπαραγωγικό καταναλωτικό μοντέλο με δανεικά. Από τις απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα της έρευνας προκύπτει ότι οι Ελληνες αποδίδουν πλέον μεγαλύτερη σημασία σε κλάδους που ενσωματώνουν τα ελληνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα, ο πολιτισμός και το συσσωρευμένο κεφάλαιο γνώσης.
Clipboard01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.