Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Στην ψηφιακή εποχή από σήμερα και η Βορειανατολική Ελλάδα

Πώς να συντονίσετε τα κανάλια

Πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea απέκτησαν περισσότεροι από 850.000 τηλεθεατές στη Βορειοανατολική Ελλάδα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου...



Στις 02.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής διεκόπη η αναλογική εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών και πλέον υπάρχει μόνο η ψηφιακή εκπομπή.

Από την αλλαγή επηρεάζονται οι τηλεθεατές των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών και Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Θάσου, Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών, που καλύπτονται από 21 κέντρα εκπομπής, όπως αυτά προβλέπονται στον Χάρτη Συχνοτήτων. Τα κέντρα εκπομπής που θα ενεργοποιηθούν είναι 20 καθώς το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη εκπέμπει ήδη ψηφιακά στις μεταβατικές συχνότητες.

Πρόκειται για το τρίτο «περιοχικό» switch-off που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης των εν λόγω κέντρων και να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Ειδικότερα, οι τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή/και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους.

Πώς γίνεται ο επανασυντονισμός των καναλιών

 Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
1. Να μεταβεί στο μενού του δέκτη του.
2. Να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
3α. Να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
3β. Είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ΝΑΙ
5. Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία - μία τις συχνότητες. Σημειωτέον πως στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.

Συχνές ερωτήσεις

Ενα από τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος τηλεθεατής είναι ότι έχει αποθηκεύσει δύο και περισσότερες φορές τα κανάλια, κάτι που μπορεί να συμβεί αν εξυπηρετείται από περισσότερα του ενός δίκτυα και ο δέκτης αποθήκευσε όλες τις συχνότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει χειροκίνητα τις συχνότητες που δεν χρειάζεται, αφού πρώτα δει ποιο κέντρο εκπομπής τον εξυπηρετεί καλύτερα και σημειώσει τις αντίστοιχες συχνότητες.
Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής βλέπει μαύρη οθόνη αλλά εμφανίζεται το όνομα του καναλιού, τότε ο δέκτης (τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητής) έχει αποθηκεύσει τη μεταβατική συχνότητα και όχι τη νέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει όλα τα κανάλια και να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών.
Αν οι τηλεθεατές ακολουθήσουν τις οδηγίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία είναι για ένα μικρό ποσοστό αποκωδικοποιητών (3%-5%) που ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στον επανασυντονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.