Σε μια αναμέτρηση – «θρίλερ» ψήφο με ψήφο φαίνεται πια ότι θα εξελιχθεί το ιστορικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου στη Σκωτία, όπου οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν η χώρα θα αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο...
Εκτός και αν η δυναμική των υποστηρικτών του «ναι» συνεχίζει να αυξάνεται με τους ραγδαίους ρυθμούς των τελευταίων ημερών, καθώς η αρχική διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του «όχι» (49%-32%) μειώθηκε σταδιακά στις 13 και εσχάτως στη μονάδα, σε μια άκρως εντυπωσιακή όσο και απροσδόκητη αλλαγή του σκηνικού.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland, σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων. Είναι πια σαφές ότι αν πρόκειται κάποια άποψη να επικρατήσει εύκολα αυτή θα είναι του χαρισματικού τοπικού πρωθυπουργού της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος βλέπει την καμπάνια (του) των τελευταίων μηνών να οδεύει προς θρίαμβο. Σε αυτήν, κυρίαρχη θέση προσλαμβάνει η προβολή της επικείμενης ευμάρειας που θα βιώσει ο σκωτσέζικος πληθυσμός σε περίπτωση απόσχισης.
Η Σκωτία των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει οικονομική δυνατότητα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασισμένη στην ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου, τις σημαντικές πηγές φυσικού αερίου και το στιβαρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτελεί παράλληλα τη βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων και σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «η ζωή μετά το πολίτευμα», Ντομινίκ Φρίσμπι, διαθέτει όλο το «πακέτο» για να εξελιχθεί σύντομα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου!
Σε άρθρο που δημοσίευσε στον «Independent» υποστηρίζει ότι τα πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά της είναι παρόμοια με αυτά των Κατάρ, Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νορβηγίας και Ελβετίας, χώρες που κάθε χρόνο πλαισιώνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας με τις πλουσιότερες του κόσμου. Πρόσφατες μελέτες, που δημοσίευσαν οι «Financial Times» αναγνώριζαν ότι ένα ανεξάρτητο σκωτσέζικο κράτος θα είχε μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τη Γαλλία. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν πιο δίκαιη ως κοινωνία, διαμηνύει ο Σάλμοντ, απαιτώντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών βάσεων του Λονδίνου από την περιοχή. Στην υπόθεση ανεξαρτησίας έχει συμμάχους του κάποιες σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Σον Κόνερι και η ποιήτρια Λιζ Λόκχιντ, που διαχρονικά επηρεάζουν τη βούληση της κοινής γνώμης.
Το Λονδίνο και η κυβέρνηση Κάμερον έκαναν το λάθος να υποτιμήσουν τον κίνδυνο της επικράτησης του «ναι» δίνοντας, όπως αποδείχτηκε, μεγαλύτερη αξία απ’ ότι θα έπρεπε στις δημοσκοπήσεις. Τώρα, η κεντρική διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου τρέχει και δεν… φτάνει επιστρατεύοντας την κινδυνολογία και τη διαφήμιση των συνεπειών που θα έχει τάχα (;) στην οικονομία όλης της βρετανικής επικράτειας ενδεχόμενη απόσχιση.
Περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων τάχθηκαν κατά του «ναι» στη μεγαλύτερη έως τώρα παρέμβαση της επιχειρηματικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στη συζήτηση για το επερχόμενο δημοψήφισμα. «Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία και θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις επόμενες γενιές», αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τους. Μάταιη ή όχι θα φανεί σε εννέα ημέρες, οι ενδείξεις πάντως δεν είναι ευνοϊκές για την εκστρατεία με τίτλο «Better Together» (Καλύτερα Μαζί) που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση.
Ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας
Και όσο περισσότερο έδαφος κερδίζει η καταφατική προς την ανεξαρτησία ψήφος, τόσο μεγαλώνει ο φόβος της ισπανικής κυβέρνησης υπό την πίεση των υποστηρικτών της καταλανικής απόσχισης. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει θέσει ήδη θεσμικά τις βάσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ στο ερώτημα αν η Σκωτία πρόκειται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας μια πιθανή απάντηση είναι ότι το έχει κάνει ήδη η Κριμαία… Σε ηλεκτρονικό ανεπίσημο δημοψήφισμα που έγινε τον Μάιο στη Βενετία το 89% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από τη χώρα, ενώ για τη Ρώμη υπαρκτός παραμένει πάντα και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η Λέγκα του Βορρά με τη ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιταλίας.
Αν η Σκωτία αποφασίσει να διαλύσει το γάμο των 307 ετών με την Αγγλία, ποια είναι άραγε τα επιχειρήματα που θα απομείνουν στην ισπανική κυβέρνηση και σε κάθε ισπανική κυβέρνηση απέναντι σε αιτήματα ανεξαρτησίας όπως αυτά της Καταλανίας και της χώρας των Βάσκων; Και βέβαια οι αποσχιστικές τάσεις δεν αποτελούν διακριτικό μόνο αυτών των περιοχών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, η περίπτωση των Φλαμανδών στο Βέλγιο και της Αλσατίας στη Γαλλία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να πάρουν μέρος στο εν εξελίξει γαϊτανάκι.
Στα καθ’ ημάς βέβαια το απευκταίο σενάριο θα ήταν να ενθαρρύνουν τυχόν τέτοιες εξελίξεις τον τουρκικό εθνικισμό, σε βαθμό που θα μπόλιαζε με ανάλογα αιτήματα την ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Απευκταίο, αλλά ίσως όχι τόσο μακρινό όσο φαντάζονταν αντίστοιχα και οι Άγγλοι για τη Σκωτία…
koolnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.