Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου


Στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα...



534 - Εκδίδεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα.

1272 - Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ' Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

1532 - Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρο αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα.

1825 - Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.

1828 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

1849 - Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.

1920 - Πολιτική αεροπορία: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QUANTAS.

1946 - Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η UNESCO.

2005 - Η βασκική, η γαλικιανή και η καταλανική μπορούν να χρησιμοποιούνται στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη φορά που οι περιφερειακές γλώσσες της Ισπανίας χρησιμοποιούνται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.