Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Λαφαζανης:Διαγραφή χρέους,κρατικοποίηση τραπεζών!

 Τρέξτε στις τράπεζες αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει αυτά που προτείνει ο Λαφαζάνης!
Η μετάβαση των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, συνιστά βάση για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αναπτυξιακά και ...


κοινωνικά κριτήρια, υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης σε ημερίδα με θέμα «Χρέος και Τράπεζες».

«Αν θέλουμε έναν άλλο δρόμο για τη χώρα πρέπει να αμφισβητήσουμε τις αγορές, δηλαδή να συγκρουστούμε με το χρηματιστικό κεφάλαιο», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Χρέος και Τράπεζες» που διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF και οι ιστότοποι Iskra και Rproject.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως πρέπει να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση, καθώς και υπό κοινωνικό έλεγχο. Όπως υποστήριξε, πρέπει «να αμφισβητήσουμε το ρόλο, την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό των τραπεζών», καθώς «χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πορεία». Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η μετάβαση των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, συνιστά το θεμέλιο για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».

Σχετικά με το θέμα του χρέους ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως χρειάζεται άμεση διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας. Όπως τόνισε «η διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παρ' ό,τι δύσκολη, είναι δυνατή και μπορεί να γίνει πράξη από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί σε αυτήν την κατεύθυνση».

Για να υπάρξει διαγραφή θα υπάρξει σύγκρουση
Ο πανεπιστημιακός Κώστας Λαπαβίτσας επισήμανε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λύσει το θέμα υπέρ των ασθενέστερων και των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα με το χρέος είναι ότι η εξυπηρέτησή του δένει όλη την οικονομία της χώρας. Σχετικά με το ενδεχόμενο η διαγραφή του χρέους να γίνει συναινετικά, ο κ. Λαπαβίτσας το έκρινε εξαιρετικά απίθανο. Όπως ανέφερε «για να υπάρξει διαγραφή, θα υπάρξει σύγκρουση. Αυτό λέει η λογική, η εμπειρία και η ιστορία».

Εξάλλου ο κ. Λαπαβίτσας τάχθηκε υπέρ της δημόσιας διεύθυνσης και ελέγχου των τραπεζών. Όπως σημείωσε, το ζήτημα των τραπεζών σχετίζεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση, εξηγώντας ότι χωρίς τράπεζες με νέο πνεύμα δεν θα υπάρξει το δεύτερο.

Ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως χρειάζεται ανατροπή και αντικατάσταση της κυβέρνησης από μια άλλη που θα λύσει αυτά τα προβλήματα από τη σκοπιά των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, σημείωσε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους και χρεολύσια ή θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Επιφυλακτικός για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου, καθώς, όπως σημείωσε, «το πρόγραμμα του κόμματος αναφέρεται σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε συνθήκες κρίσης».

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.