Με ένα κυνικό τελεσίγραφο, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, τελειώνει τις...
όποιες συζητήσεις γίνονται γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μιλώντας σήμερα στα βρετανικά ΜΜΕ, ο ΜακΓκρέγκορ, ξεκαθαρίζει, ότι τα "μάρμαρα" θα μείνουν εκεί που είναι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Stanbdard και όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, για να επιστραφούν τα γλυπτά στο φυσικό τους χώρο.
Μιλώντας στους Βρετανούς δημοσιογράφους επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον Λόρδο Έλγιν που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν το Ναό του Παρθενώνα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα. Ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημειώνει: «Πάρα πολλά δεν υπάρχουν πια. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».
Μιλώντας στους Times o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προβάλει το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα γλυπτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, ενώ, έτσι και αλλιώς, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρεται για το δανεισμό τους ούτως ή άλλως, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».
Επιπροσθέτως σημείωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο που είναι οι διαχειριστές και νόμιμοι υπόχρεοι έναντι του κοινού.
Άρα περπάτησαν με συνέννεσή τους και πήγαν στο βρετανικό μουσείο για να βγάλουν λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης μας χρωστάτε "έστω" και τα πνευματικά μας δικαιώματα, από τα εκατομύρια που εισπράξατε από ένα μουσείο που δεν έχει τίποτα δικό του να επιδείξει
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωναζει ο κλεφτης ! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφή