Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Γιατί το χρηματιστήριο έπεσε πάλι στον... αστερισμό του κραχ;


Ελεύθερη πτώση και μάλιστα «χωρίς αλεξίπτωτο» για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά....



 Η αδυναμία δημιουργίας όγκων συναλλαγών που είχε επιδείξει (ανώδυνα) κατά τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις , μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό 'εφιάλτη' κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με την υποχώρηση των μετοχών χωρίς κάποιο φράγμα ή χωρίς ελπίδες αντίδρασης.

Η έλλειψη βάθους και προοπτικών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο άμεσο μέλλον και το γεγονός ότι είναι παγιδευμένο στην πολιτική όξυνση και αβεβαιότητα οδηγούν σε αποχή των αγοραστών με αποτέλεσμα κάθε εντολή πώλησης που δίνεται να οδηγεί τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα. Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το γνωστό υποτονικό στυλ των λίγων αγοραστών και μετατράπηκε σταδιακά σε 'εφιάλτη' με τις εντολές πωλήσεων που έβγαιναν προς τα τραπεζικά blue chips και ειδικά σε ΕΤΕ και Πειραιώς και εν συνεχεία σε μη χρηματοοικονομικά blue chips. Η επιδείνωση του κλίματος και στις ξένες αγορές όξυνε τις πιέσεις και προς τα εγχώρια blue chips , τα οποία ελλείψει αγοραστών οδηγήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θεωρητικά, οι ελληνικές μετοχές θεωρούνται υποτιμημένες σε σχέση με τον ξένο ανταγωνισμό αλλά αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι η έλλειψη προοπτικών σε οικονομικό και πολιτικό ορίζοντα. Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν να προεξοφλήσουν κάτι το σημαντικά θετικό και έτσι είτε στρέφονται σε αγορές με μεγαλύτερο βάθος και καλύτερες προοπτικές σε Ευρώπη και Αμερική.

Μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 6,10%, την Παρασκευή εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις ανατρέποντας το σκηνικό των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων, με την αγορά να κλείνει με μεγάλες απώλειες άνω του 5%, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 910 μονάδων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες άνω του 8%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 910,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,38%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωνε πτώση 0,58%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 21,69%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 101,43 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,31%.

Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ (+0,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-10,74%), της Ελλάκτωρ (-10,19%), της Πειραιώς (-10,08%), της MIG (-9,70%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-9,54%), της Grivalia Properties (-9,30%), της Εθνικής (-9,00%) και της Viohalco (-8,99%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+3,70%), των Ασφαλειών (+0,70%) και των Χημικών (+0,09%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,41%), της Ακίνητης Περιουσίας (-6,81%) των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,97%) και του Πετρελαίου (-5,57%).

Ανοδικά κινήθηκαν 26 μετοχές, 85 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Παϊρης +29,03%, ΝΕΛ +19,05%, Alpha Trust +10,00% και Ξυλεμπορία (κ) +9,88%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Dionic -20,00%, Alpha Αστικά Ακίνητα -15,01%, Eurobank -10,74% και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης -10,53%.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.