H ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αυξηθεί λόγω των λεκτικών επιθέσεων που εξαπολύονται μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας....
Και όλα αυτά για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Με αυτόν τον ενδεικτικό πρόλογο προσπαθεί ο Guardian να αναλύσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με αφορμή τη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες που έχουν βρεθεί στα νερά της περιοχής και μετά την τριμερή συμφωνία, το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα και στον τίτλο του άρθρου, «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία την αφορμή για νέες μάχες». Αμέσως μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προχωράει σε «προκλητικές ενέργειες», εννοώντας την αποστολή σκάφους, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, με σκοπό να κάνει έρευνες στην περιοχή της ΑΟΖ.
Όπως σημειώνει το άρθρο, οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από 10ετή παύση, και μάλιστα ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες, θεωρώντας πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης. Αντί γι' αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως το χάσμα μεγαλώνει λόγω των κοιτασμάτων.
«Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο. «Αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».
Για τον Guardian το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει, κάτι που παραδέχθηκε και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι οφείλουν να σταματήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Το σίγουρο είναι, σημειώνει το άρθρο, πως η πρόσφατη τριμερής συμφωνία δεν πρόκειται να εξευμενίσει την Τουρκία, που ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ δημιουργεί ακόμα δυσκολότερη συνθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια.
Η Τουρκία διατυμπανίζει με κάθε τρόπο πως σε όλες αυτές τις συμφωνίες θα απαντήσει αναλόγως. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν σημειώνει στον Guardian: «Η ένταση βρίσκεται σε άνοδο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν... θύματα των υδρογονανθράκων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Αντί να αποφορτιστεί η κατάσταση, έχουμε φτάσει σε φάση κλιμάκωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.