Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος είναι ο... taureau Ταυλαρίδης που πήρε ο Παναθηναϊκός


Για όσους το λησμονούν, ο Ταυλαρίδης έχει πλούσια καριέρα στο εξωτερικό προτού επιστρέψει στη Superleague, αποτέλεσε μέλος της πιο σταθερής αμυντικής τετράδας του πρωταθλήματος, αυτής του Ατρόμητου και κάποτε είχε επιλεγεί από τον Αρσέν Βενγκέρ για την Άρσεναλ...



Η επιλογή του 34χρονου στόπερ έχει τη λογική της άμεσης λύσης, αφού είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα δώσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αναστασίου, και θα το πράξει άμεσα χωρίς να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.
Δεν είναι μία λύση με προοπτική, όμως στο ρόστερ υπάρχουν αμυντικοί με περιθώρια εξέλιξης και οι οποίοι θα βελτιωθούν αγωνιζόμενοι δίπλα στον Σερραίο ποδοσφαιριστή. Ο Αναστασίου ήθελε έναν στόπερ ο οποίος θα παίξει με τη μία και ο Ταυλαρίδης είναι τέτοιος.
Άλλωστε, για όσους το λησμονούν, ο Ταυλαρίδης έχει πλούσια καριέρα στο εξωτερικό προτού επιστρέψει στη Superleague, αποτέλεσε μέλος της πιο σταθερής αμυντικής τετράδας του πρωταθλήματος, αυτής του Ατρόμητου και κάποτε είχε επιλεγεί από τον Αρσέν Βενγκέρ για την Άρσεναλ.

Επιλογή του Βενγκέρ

Ο Στάθης Ταυλαρίδης γεννήθηκε στις Σέρρες στις 25 Ιανουαρίου του 1980, έχει ύψος 1,88μ. και είναι δεξιοπόδαρος, έχοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί ως δεξιός και αριστερός στόπερ.
Αναδείχθηκε το 1997 και καθιερώθηκε από τα τμήματα υποδομής του Ηρακλή, με τη φανέλα του οποίου έπαιξε σε 66 παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου, ενώ πέτυχε ένα γκολ. Το καλοκαίρι του 2001, αφού είχε πείσει τον Αρσέν Βενγκέρ για τις ικανότητες του, εντάχθηκε στο δυναμικό της Άρσεναλ, η οποία τον αγόρασε 792.000 λιρών. Ο Αλσατός προπονητής μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο και την προσήλωση του, όμως δεν του έδωσε την ευκαιρία. Έπαιξε μόνο 16 λεπτά στην Premier League κόντρα στη Σάουθαμπτον, ενώ πήρε άλλη μία συμμετοχή στο League Cup.

Το πρώτο εξάμηνο του 2003, παραχωρήθηκε δανεικός στην Πόρτσμουθ, αλλά και εκεί δεν βρήκε χώρο παίζοντας μόνο σε 4 αγώνες στην Τσάμπιονσιπ. Στην επιστροφή του το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο Χαϊμπουρί κινήθηκε ξανά μεταξύ πάγκου και εξέδρας, μέχρι που η Λιλ ενδιαφέρθηκε για τον εξάμηνο δανεισμό του τον Ιανουάριο του 2004 και ο Βενγκέρ συναίνεσε. Έκανε 16 συμμετοχές στο Σαμπιονά και έδειξε ότι απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη, είναι ένας εξαιρετικός στόπερ.

Μετακόμιση στη Γαλλία

Στα τέλη του Ιουνίου του 2004, η Λιλ και η Άρσεναλ κατέληξαν σε συμφωνία για την παραχώρηση του και ο Ταυλαρίδης υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας. Η αξία του απογειώθηκε με τη Λιλ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 99 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, εντός και εκτός Γαλλίας. Αναμφίβολα, οι σημαντικές ήταν αυτές στο Champions League τη σεζόν 2006-2007, όταν και αντιμετώπισε την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, στο απόγειο της καριέρας του, δεν κατάφερε να συγκινήσει τον Ότο Ρεχάγκελ και βρει μία θέση στην Εθνική ομάδα.
Το καλοκαίρι του 2007 ήταν φανερό ότι η Λιλ δεν μπορούσε να τον κρατήσει και οι κορυφαίες γαλλικές ομάδες έδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του, με τη Σεντ Ετιέν να πλειοδοτεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ και να τον ντύνει στα πράσινα, με τον ποδοσφαιριστή να υπογράφει τριετές συμβόλαιο. Στα τρία χρόνια της παραμονή του στους «στεφανουά» έπαιξε σε 72 ματς ανεξαρτήτου διοργανώσεως (7 στο Europa League), διατέλεσε αρχηγός και αγαπήθηκε από τους οπαδούς. Μεταξύ άλλων, αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό και όπως συνέβη με την ΑΕΚ, η ομάδα του προκρίθηκε.
Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2010, αν και ακούστηκε το όνομα του για αγγλικές και γαλλικές ομάδες, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας, προκειμένου να συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Νίκο Νταμπίζα. Υπέγραψε για τέσσερις σεζόν, ωστόσο ο υποβιβασμός της ΑΕΛ την επόμενη σεζόν έφερε την αποδέσμευση του. Στο Αλκαζάαρ συμπλήρωσε 26 συμμετοχές με το «αλογάκι» στο μέρος της καρδιάς.

Ηράκλειο και Λάρισα

Η αποδέσμευση του ήρθε αργά, στις 9 Αυγούστου του 2011 και πείστηκε από τον Νίκο Μαχλά να κατηφορήσει στο Ηράκλειο και να αγωνιστεί για τον ΟΦΗ. Λειτουργώντας ως ηγέτης της αμυντικής γραμμής των Κρητικών έπαιξε σε 29 παιχνίδια και βοήθησε την ομάδα που μόλις είχε επανέλθει στη Superleague, να εξασφαλίσει την παραμονή της. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα τον οδήγησαν στην έξοδο και τον Απρίλιο του 2012 ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει και τη δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του.
Μετά από επαφές με αρκετές ομάδες, προτίμησε τον Ατρόμητο λόγω της εύρυθμης λειτουργίας που παρείχε ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Σπανός και η μεταγραφή του ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου του 2012. Αμέσως, πήρε φανέλα βασικού και έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, συνέθεσε με τους Λαζαρίδη και Φυτανίδη την πιο αξιόπιστη σε διάρκεια, αμυντική τετράδα του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνοντας 71 συμμετοχές με 6 γκολ.

Ξανά στα πράσινα

Τον Ιούνιο του 2014 το συμβόλαιο του με τον Ατρόμητο έληγε, ο Παναθηναϊκός είχε παρουσιαστεί ως ενδιαφερόμενος, αλλά τελικά ο Ταυλαρίδης ανανέωσε το συμβόλαιο του έως τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο, ήταν στη μοίρα του να έρθει στο Τριφύλλι, να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο και στα τέλη του 2014, συμφώνησε με την 9η ομάδα στην πλούσια και ποικίλη καριέρα του…
Με την Εθνική ομάδα μετράει μόνο δύο συμμετοχές, η μία στην ήττα της Ελλάδας με 0-1 από την Ιαπωνία στο Confederations Cup στη Γερμανία, τον Ιούνιο του 2005. Δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη του Ρεχάγκελ, ενώ ούτε ο Σάντος έδειξε να τον πιστεύει. Ο ίδιος αποδέχτηκε την άποψη των προπονητών του και παρότι με την απόδοση του δικαιούταν να έχει παράπονα, προτίμησε να συγκεντρωθεί στις συλλογικές υποχρεώσεις του.

Το προφίλ του

Το αγωνιστικό στυλ του Ταυλαρίδη συμπυκνώνεται στο παρατσούκλι που αποκόμισε στη Γαλλία: Taureau, ο Ταύρος. Είναι ένας δυνατός στόπερ, σκληρός και άφοβος στις προσωπικές μονομαχίες, κινείται με αποφασιστικότητα στη μπάλα και δεν διστάζει να παίξει στο όριο του κανονισμού. Δεν περιμένει τη μπάλα, αλλά επιχειρεί να βγει πρώτος και να την απομακρύνει, προτού ο αντίπαλος επιθετικός γίνει κάτοχος του.
Σε αυτό το κομμάτι είχε υιοθετήσει πολλά στοιχεία από τον Σολ Κάμπελ, κατά τη συνύπαρξη τους στην Άρσεναλ. Με την πάροδο των ετών ο Ταυλαρίδης έχασε την ταχύτητα του, ωστόσο την αναπληρώνει με την εμπειρία του και το μυαλό του. Επίσης, χάρη στο ύψος, την αλτικότητα και τις τοποθετήσεις του, είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, στην επίθεση και στην άμυνα.
Στην παρουσία του στον ΟΦΗ και στον Ατρόμητο, ο Ταυλαρίδης έβγαλε και ηγετικά χαρακτηριστικά, κατευθύνοντας τους συμπαίκτες του και εμψυχώνοντας τους. Είναι σωστός επαγγελματίας, ακολουθεί μία αθλητική ζωή χωρίς υπερβολές και στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αγωνιστεί άνετα για άλλα 2-2,5 χρόνια.
Ο Ταυλαρίδης αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον στόπερ ο οποίος θα προσδώσει σκληράδα στην άμυνα, θα βγει πρώτος στη μπάλα και θα καθαρίσει εγκαίρως τις φάσεις, ενώ θα δώσει λύσεις στον αέρα, όπου ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί πολλά γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.