Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις - Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ήδη χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA

Η ασταμάτητη εκροή καταθέσεων, που βέβαια σχετίζεται άμεσα με την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές, επέφερε το πρώτο επώδυνο και χειροπιαστό πλήγμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή από χθες... δύο ελληνικές τράπεζες έκαναν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας για υπαγωγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που είναι γνωστός ως ELA.

Μάλιστα θεωρείται θέμα χρόνου η υπαγωγή και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους δεν είναι αυτή καθ' αυτή η υπαγωγή στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, αλλά το ότι έγινε κατά πολύ νωρίτερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο λόγος είναι γιατί οι τράπεζες μας αδειάζουν συνεχώς από ρευστό καθώς επιδεινώνεται η εκροή καταθέσεων. Και οι αιτίες δεν είναι άλλες από την πολιτική αστάθεια από τις πρόωρες εκλογές αλλά και από το ότι ξαναέγινε βασικό σενάριο συζήτησης η περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.