Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Τζερόνιμο, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη κατοικία του μπιν Λάντεν στη Μπίλαλ Τάουν, Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν, στις 2 Μαϊου 2011, στη 01:00 ώρα Πακιστάν (1 Μαϊου 2011, 20:00 UTC)...
Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα ενός πυροβολισμού στο κεφάλι του - οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και όπως ανακοίνωσαν, το έριξαν στη θάλασσα.
Η επιχείρηση έγινε από τα μέλη των Navy SEALs των ΗΠΑ από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA.
Ο θάνατος του μπιν Λάντεν θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε άλλες χώρες.
Το Πακιστάν έλαβε κριτική καθώς δεν ήξερε ότι ο μπιν Λάντεν ζούσε σε σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε στρατιωτική ακαδημία. Το Πακιστάν δηλώνει ότι δεν ήξερε για τον μπιν Λάντεν και κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον μπιν Λάντεν.
Απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μην δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τον θάνατο του από Αμερικανούς κομάντο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο Πρόεδρος αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος δημοσίευσης των φωτογραφιών. Η δικαιολόγηση ήταν πως δημοσιευόμενες οι συγκεκριμένες φωτογραφίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και να προκαλέσουν έκρηξη βίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο Ομπάμα τόνισε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο άνθρωπος που ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε την τύχη που του άξιζε». Ο Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε την Τετάρτη ότι «η πλειοψηφία των συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου αποφάσισαν να παραμείνουν οι φωτογραφίες απόρρητες. Έντονα επιχειρήματα θα μπορούσαν να εκφραστούν υπέρ αλλά και κατά της δημοσίευσης των φωτογραφιών, παρόλα αυτά κανένα οπτικό αποδεικτικό στοιχείο από τον θάνατο του Μπιν Λάντεν δεν θα δημοσιευτεί».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η όλη επιχείρηση ήταν νόμιμη. Οι άνδρες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων θα είχαν συλλάβει τον μεγαλύτερο τρομοκράτη παγκοσμίως εάν είχε παραδοθεί. Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, δήλωσε ότι η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ήταν μια νόμιμη πράξη εθνικής αυτοάμυνας. Ο Χόλντερ τόνισε ότι «τελικά οι ΗΠΑ θα είναι πιο ασφαλής μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης και επεσήμανε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας απέχει πολύ από το να τελειώσει». Παράλληλα, τα Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «οι αρχές έχουν συλλάβει μια από τις γυναίκες και μια από τις κόρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν που βρίσκονταν μέσα στην κατοικία στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η σύζυγος του Μπιν Λάντεν και η 12χρονη κόρη του ήταν μεταξύ των γυναικών και παιδιών που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την επιχείρηση των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμπονταμπάντ».
Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε πως η σύζυγος του Μπιν Λάντεν που κρατούνταν ήταν η Αμάλ Αχμέντ Αμπντούλ Φατάχ, ενώ τα Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία από το διαβατήριο της. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε την Τρίτη ότι «η σύζυγος του Μπιν Λάντεν επιτέθηκε στους Αμερικανούς κομάντο και πυροβολήθηκε στο πόδι αλλά δεν σκοτώθηκε. Τα ρεπορτάζ επίσης φέρουν Πακιστανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η 12χρονη κόρη του Μπιν Λάντεν τους είπε ότι είδε τον πατέρα της να πυροβολείται και η σωρός του να απομακρύνεται». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε ότι «κατά την 40λεπτη επιχείρηση στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στην πόλη Αμποταμπάντ σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι ήταν ο Μπιν Λάντεν, μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων και δύο μεταφορείς της Αλ Κάιντα». Όπως είπε ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε γιατί αντιστάθηκε στη σύλληψη παρότι ήταν άοπλος, ενώ η γυναίκα σκοτώθηκε από την ανταλλαγή πυρών.
Ο άνθρωπος που τον σκότωσε
Η ταυτότητά του, έμεινε κρυφή για πολύ καιρό, γίνεται γνωστή μετά από δική του επιθυμία. Ο Ρόμπ Ο' Νίλ, που χαρακτηρίστηκε ως εθνικός ήρωας από τους Αμερικανούς αποφάσισε να μιλήσει για την 16χρονη θητεία του, και κυρίως για την αποστολή που του άλλαξε τη ζωή.
Ο ίδιος έχει αποφασίσει να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο Fox News, σύμφωνα με το αμερικάνικο κανάλι. Ενώ, ο πατέρας του μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της Dailymail, δήλωσε : " Μας ρωτάνε αν ανησυχούμε ότι οι Τζιχαντιστές θα έρθουν για μας, μιας και ο Ρόμπ αποκαλύπτεται, τους απαντάω πως θα ζωγραφίσω έναν μεγάλο στόχο στην πόρτα του σπιτιού μας και θα τους πω ελάτε να μας πιάσετε."
Ο Ρόμπ Ο' Νίλ, είναι πρώην μέλος του πολεμικού ναυτικού, και ενέπνευσε έναν από τους χαρακτήρες που έχει ενσαρκωθεί πολλές φορές στο Χολυγούντ, μέσα από τις ταινίες Zero Dark Thirty, Captain Phillips και Lone Survivor.
Ο Ο' Νίλ που έλαβε παράσημο για τον θάνατο του Μπίν Λάντεν, αφού τον πυροβόλησε ο ίδιος στις 2 Μαίου του 2011, αποφάσισε να μιλήσει λόγω της απώλειας κάποιον προνομίων που είχε, ως στρατιωτικός, μετά την απόφασή του να παραιτηθεί. Φοβούμενος, ότι θα χάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το δικαίωμα στην συνταξιοδότηση ο στρατιωτικός αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του.
Ο Ρόμπ, που σύμφωνα με τον πατέρα του, έγινε στρατιωτικός γιατί, "οταν, είχαμε πάει για κυνήγι και ένας φίλος μας ζήτησε να πάρουμε μαζί μας και έναν ναύτη του πολεμικού ναυτικού, περιμέναμε, λοιπόν, κάποιον που η σωματική του διάπλαση θα ξεπερνούσε το κανονικό, κάποιον που θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρο σπίτι με τα ίδια του τα χέρια, αλλά ήταν ένας κανονικός άνθρωπος. Έτσι, ο Ρόμπ είπε, ότι αφού μπορούσε αυτός να είναι ναύτης τότε θα μπορούσε και ο ίδιος."
Ο Ο'νιλ, έχει υπηρετήσει διάφορες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει παρασημοφορηθεί 52 φορές, με υψηλές διακρίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.