Ανατροπή δεδομένων: Κάτω από 10% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση. Όλοι οι πίνακες, αναλυτικά..
Νέα πολιτικά δεδομένα δημιουργούνται σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας METRISI, που πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Απριλίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr.
Πρώτον, όπως όλα δείχνουν, η περίοδος χάριτος φαίνεται να έληξε για την κυβέρνησή και δεύτερον, η κυβερνητική πολιτική των 100 πρώτων ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος, παρότι η διαφορά μειώνεται στις 9,9 μονάδες, με 34,1%, έναντι της 24,2% της ΝΔ. Το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,7%, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 5,1%, όπως και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στο 4,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 12,8% και το «Άλλο κόμμα» στο 4,7%.
Σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών. Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό διαφωνεί το 55,8%, για τις ιδιωτικοποιήσεις το 45,7%, για τις αλλαγές στην Παιδεία το 50,6%, για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων το 63,1%, για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας το 63,1% και για τις προωθούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο το 46,3%.
Παράλληλα, ολοένα και γενικεύεται η απαισιοδοξία για το μέλλον, με πέντε στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε 12 μήνες από σήμερα, τόσο στη χώρα όσο και στην κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ μόλις δύο στους δέκα αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα έχουν βελτιωθεί.
Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 44% των πολιτών πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αντίθετα με το 41%, που πιστεύει ότι την ενίσχυσε. Επίσης, το 36,2% πιστεύει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 31,5% πιστεύει ότι είναι καλύτερη και το 20% στάσιμη.
Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν επτά στους δέκα, δεν επιθυμούν μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ποσοστό που, από τον περασμένο Μάρτιο, Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες, με το 47% να επιθυμεί σκληρότερη στάση, ενώ το 41% όχι.
Ακόμη, το 47,6% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με το 40,2%, που θα την επιθυμούσε ως λύση, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων.
Αντίθετα, σχεδόν 5 στους 10 πολίτες συμφωνούν με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 41% αντιτίθεται.
Η παράταση της διαπραγμάτευσης ολοένα και αυξάνει την ανησυχία της πλειοψηφίας των πολιτών για στάση πληρωμών ή χρεοκοπία -61,2% και 56,4% αντίστοιχα-, ενώ ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ μειώνεται, στο 47,3%.
Τέλος, το 43,2% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους -μειωμένο κατά 5% από το Μάρτιο-, έναντι του 39,6%, που διαφωνεί, αυξανόμενο κατά 5 μονάδες από το Μάρτιο.
Δείτε παρακάτω τους αναλυτικούς πίνακες:
Παικταρά μου.Αμα εβγαλε η κοπροφυλλαδα του Θεμου Αναστασιαδη διαφορά στο 10% τοτε η διαφορά ειναι ανετα πανω απο 15%.Μην ξενχνάς τις δημοσκοπησεις της ιδιας φυλλάδας προ των εκλογών.Α! και πρεπει να μας εξηγησεις πως μια διαφορά εστω και10% συνιστά καταρρευση????
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλαράκο εσύ πώς θα το έλεγες;όταν την περασμένη εβδομάδα η διαφορά ήταν 16% και τώρα 10% σε μια μόλις εβδομάδα;
ΑπάντησηΔιαγραφή