Πόσα καλοκαίρια έχουν περάσει με το δίλλημα ποιο είναι το καλύτερο; Καρπούζι ή Πεπόνι; Βρήκαμε τις απαντήσεις και σας τις παρουσιάζουμε....
|
Καρπούζι
|
Πεπόνι
|
Θερμίδες
|
30 θερμίδες/100γρ
|
34Θερμίδες/100γρ
|
Θρεπτικά Συστατικά
|
συμβάλει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού
βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου.
ικανοποιητική λειτουργία ανοσοποιητικού, επιμήκυνση οστών κατά την ανάπτυξη, καλή λειτουργία όρασης
Η
κύρια αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύει από την οξείδωση των κυττάρων
από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνει την
απορρόφηση του σιδήρου, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του
ανοσοποιητικού
Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νευρώνων, συμμετέχει ως συνένζυμο σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού.
Απαραίτητη για τη σύνθεση των αμινοξέων, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και της αδρεναλίνης
Βοηθά
τος μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση και για το λόγο αυτό ενδείκνυται
για αποφυγή κραμπών. Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί
ασβέστιο στο σμάλτο. Είναι συστατικό των οστών.
Βασικός
ηλεκτρολύτης. Παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών,
επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυικών ινών και για το λόγο αυτό είναι
απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού.
|
Το
πεπόνι περιέχει κυρίως προβιταμίνη Α, (δηλαδή καροτενοειδή) τα οποία
μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. αναφορικά με τη συμβολή της
βιταμίνης Α στη λειτουργία της όρασης, αυτή επιτρέπει την προσαρμογή του
αμφιβληστροειδούς στο ημίφως.
Η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτική βιταμίνη, προφυλλάσει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.
Ή αλλιώς βιταμίνη Β1. Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ή αλλιώς βιταμίνη Β3. Η λειτουργία της αφορά στο μεταβολισμό της ενέργειας στο κύτταρο και στη σύνθεση λιπαρών οξέων.
Έλλειψη της βιταμίνης Β6 προκαλεί αναιμία.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
|
Διατροφικά «ατού»
|
το
λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου
(καρκίνου προστάτη, μαστού και πνεύμονα). Είναι το καροτενοειδές το
οποίο δίνει στα φρούτα και στα λαχανικά το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Υπάρχει και στην ντομάτα, παρόλα αυτά, το λυκοπένιο του καρπουζιού
φαίνεται να είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο από αυτό της ντομάτας.
αμινοξύ
το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον
άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη
σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις
καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.
η κιτρουλίνη έχει και διουρητικό ρόλο. Βρίσκεται κυρίως στο τμήμα του καρπουζιού κοντά στη φλούδα (άσπρο μέρος)
|
περιέχεται
και στο κρεμμύδι και στο σκόρδο και έχει αντιπηκτικές και
αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη
σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που
εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα
αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη
δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα
εγκεφαλικά επεισόδια.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.