Σε αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης εξελίσσεται το μεταναστευτικό για τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, με το γαλλογερμανικό άξονα να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης...
Η μεταναστευτική κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνουν γαλλικές πηγές, αναφερόμενες στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, εικόνες ντροπής, με χιλιάδες μετανάστες να περιμένουν με ιώβεια υπομονή για να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, ελλείψει στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι μετανάστες που αναζητούν μία καλύτερη τύχη προέρχονται κυρίως από τη Συρία και, μέσω των Βαλκανίων, προσπαθούν να διασχίσουν την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, για να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κυρίως στην Ουγγαρία, εκεί όπου ο Βίκτορ Ορμπάν έχει δώσει εντολή για την ανέγερση ενός τοίχους με συρματόπλεγμα.
Στην ΠΓΔΜ, πάνω από 4.000 μετανάστες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, διασχίζοντας τα σύνορα μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Την ίδια ώρα, και το Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας είναι αντιμέτωπο με κύμα προσφύγων. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πέντε χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα με τα Σκόπια, με τελικό προορισμό τη βόρεια Ευρώπη.
Ανάλογο σκηνικό επικρατεί και στη Βουδαπέστη. Ο σταθμός Κελέτι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουγγαρία.
Με το γαλλογερμανικό άξονα να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, Ολάντ και Μέρκελ θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για το θέμα των ποσοστώσεων σε ό,τι αφορά την αποδοχή μεταναστών, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Το ραντεβού των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην καγκελαρία και εκεί Μέρκελ και Ολάντ θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, αλλά και το ζήτημα της μεταναστευτικής ροής.
Εντός της ημέρας, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο. Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και να θέσουν σε εφαρμογή μία ολοκληρωμένη ευρωπαική πολιτική για το θέμα. Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες "ασφαλείς χώρες". Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες "ασφαλείς χώρες" δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, θα πρέπει να επιταχυνθεί η δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων για άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα και να υπάρξει μία καταληκτική ημερομηνία γι' αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες δύο ημέρες, η ακτοφυλακή της Ιταλίας διέσωσε 4.400 μετανάστες στη Μεσόγειο, ενώ περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία έχουν φθάσει σε ιταλικά λιμάνια από τις αρχές του έτους.
Η πατρίδα της Μέρκελ θα δεχθεί έως και 800 χιλιάδες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.