Μπορεί η προεκλογική περίοδος να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο, τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων στη χώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και η ελληνική οικονομία γίνεται για ακόμα μία φορά έρμαιο μιας αβέβαιης εκλογικής αναμέτρησης....
Με τη χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς capital controls που «πνίγουν» τις επιχειρήσεις, ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένας ιδιαίτερα «θερμός» μήνας.
Οι φόβοι για λουκέτα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις και η αύξηση της ανεργίας ενισχύονται από τον προεκλογικό κύκλο και την πολιτική πόλωση. Οι ελπίδες για μια εθνική συνεννόηση, πριν και μετά τις κάλπες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, που μόλις βγήκε από την εντατική, εξανεμίζονται. Την ίδια ώρα, πλήγμα δέχεται και ο τομέας της κατανάλωσης, ο οποίος υποχωρεί δραματικά.
Τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη αλλά και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η χώρα και η οικονομία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά είναι το θέμα των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να μπαίνει στην τελική της φάση, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου κανονικά και να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία με νέα κεφάλαια.
Ωστόσο, επιπτώσεις υπάρχουν και στην πραγματική οικονομία. Ήδη πολλές επιχειρήσεις, προχώρησαν μέσα στην καλοκαίρι σε μερική αναστολή των δραστηριοτήτων τους, παρέχοντας υποχρεωτική άδεια στο προσωπικό τους. Μάλιστα, αν και πολλές από αυτές ήλπιζαν πως από Σεπτέμβρη το σκηνικό θα έχει ξεκαθαρίσει, τώρα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών.
Σε κίνδυνο επενδύσεις 10 δισ. ευρώ
Επιπλέον, σε κίνδυνο τίθενται επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ οι οποίες μοιράζονται σε 8,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ από την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ήδη 1,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων κινδυνεύουν να χαθούν αφού η κρίση ρευστότητας το πρώτο μισό του χρόνου και οι καθυστερήσεις στο σχεδιασμό είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιλεγούν έγκαιρα «ώριμα» έργα που θα αξιοποιήσουν αυτό το ποσό.
Άλλα 4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα είναι άγνωστο πότε και πως θα απορροφηθούν αφού το δημόσιο δεν είχε την ρευστότητα να συνεισφέρει την συμμετοχή του και οι εμπορικές τράπεζες είχαν και συνεχίζουν να έχουν (λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων) πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Τέλος, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 6,2 δις ευρώ την τριετία 2015 – 2018 που έχει τεθεί από το νέο μνημόνιο θα πρέπει να επιτευχθεί αφού οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι μέρος της συζήτησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για την ελάφρυνση του χρέους .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.