Οι Έλληνες εργάζονται 41,9 ώρες την εβδομάδα όταν στη Γερμανία εργάζονται 35,3 ώρες, στη Δανία 33,5 ώρες, στη Σουηδία 36,3 και στη Φινλανδία 36,8. Αμοιβόμαστε με 7680 ευρώ ετησίως, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15.416 ευρώ...
Δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, δεν είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, αναγκαζόμαστε να ζούμε με λίγα, νιώθουμε ανασφάλεια, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αναγκάζεται να ζει σε σπίτι με πολλά άτομα, αλλά τουλάχιστον από υγεία πάμε καλά.
Η Eurostat συγκέντρωσε όλα τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της για τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων, για να «μετρήσει» και να συγκρίνει την ποιότητα ζωής των πολιτών ανά χώρα. Τα στοιχεία για την Ελλάδα τα λες, ακόμη μια φορά, αποκαρδιωτικά...
Όπως για παράδειγμα τις ώρες που εργάζονται οι Έλληνες εβδομαδιαίως. Αυτές φτάνουν κατά μέσο όρο τις 41,9 ώρες, που είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τις 37,2 ώρες συνολικά στην ΕΕ και 36,5 ώρες στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκρίνοντας δε τα στοιχεία με τις χώρες τους βορά, η διαφορά ξεπερνά ακόμη και το 10ωρό. Όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, που οι εργάσιμες ώρες τους δεν ξεπερνούν τις 30,2 ώρες εβδομαδιαίως. Στη Γερμανία εργάζονται 35,3 ώρες, στη Δανία 33,5 ώρες, στη Σουηδία 36,3 και στη Φινλανδία 36,8.
Οι πολλές ώρες εργασίας ωστόσο δεν αποδίδει το ανάλογο εισόδημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (2014), το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι 7.680 ευρώ ετησίως, ήτοι 640 ευρώ τον μήνα. Το 2013 ήταν 8.371 ευρώ και το 2012 ήταν 9.513 ευρώ. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το 65,8% δεν είναι ικανοποιημένο από τα οικονομικά τους.
Να σημειωθεί πάντως ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, καταγράφονται σε Ρουμανία (2.066 ευρώ ετησίως), Ουγγαρία (4.564), Λιθουανία (4.823), Λετονία (5.203), ενώ το πιο υψηλό εισόδημα το βρίσκουμε στο Λουξεμβούργο (33.301).
Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, το 27,4% των Ελλήνων ζει σε σπίτι με πολλά άτομα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Επίσης οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ανασφαλείς: το 39,6% δηλώνει ότι δεν νιώθει ασφάλεια όταν κυκλοφορεί μόνος του τη νύχτα. Ωστόσο μόνο το 16,1% έχει αναφέρει στην αστυνομία κάποιο βίαιο περιστατικό.
Από υγεία πάμε καλά
Τα καλά νέα είναι ότι πάμε καλά από υγεία και έχουμε επενδύσει στις ανθρώπινες σχέσεις.
Ειδικότερα, το 75,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι καλά στην υγεία του (από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ), ενώ το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 81,4 έτη.
Επίσης συνεχίζουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους δίπλα μας, με το 86,6% των Ελλήνων να λέει ότι έχουν κάποιον για να βασιστούν σε δύσκολες περιόδους, ενώ δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις.
Εν κατακλείδι; Το 51,8% των Ελλήνων λέει «έτσι κι έτσι» στην ερώτηση για το πόσο ποιοτική είναι η ζωή τους, το 35,5% δηλώνει μη ικανοποιημένο ενώ μόνο το 12,8% δηλώνει ικανοποίηση.
Όλα τα στοιχεία παρακάτω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.