Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πούτιν: Δεν ήθελα να τρομάξω την Μέρκελ με τον σκύλο


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε να τρομάξει την Άνγκελα Μέρκελ με τον σκύλο του Κόνι σε μία από τις πρώτες στην ιστορία συναντήσεις τους, μια κίνηση που άφησε το σημάδι της στις σχέσεις με την καγκελάριο από τότε...




«Ήθελα να κάνω κάτι καλό γι’ αυτήν» δήλωσε ο Πούτιν σε αποκλειστική συνέντευξη στην Bild. «Όταν έμαθα ότι δεν την αρέσουν τα σκυλιά, ζήτησαν φυσικά συγνώμη».

Πολλοί στη Δύση πίστευαν ότι ο Πούτιν χρησιμοποιούσε τον σκύλο ως παιχνίδι εξουσίας για να εκφοβίσει την Μέρκελ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην εξουσία λιγότερο από δύο χρόνια.

Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, έχει γίνει σαφές ότι αν αυτός ήταν ο σκοπός του, δεν λειτούργησε, καθώς η καγκελάριος έχει γίνει, μαζί με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας, μία από τις κορυφαίες φωνές στην αντιπαράθεση της Ευρώπης με τον Ρωσία για την παράνομη στρατιωτική παρέμβαση της στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Γι’ αυτή την αντιπαράθεση ο ίδιος ο Πούτιν απορρίπτει κάθε ευθύνη λέγοντας πως «είμαι ακριβώς όπως ήμουν και πριν».

«Εμείς δεν μπλέξαμε σε πόλεμο, δεν πυροδοτήσαμε έναν πυροβολισμό, ούτε ένας άνθρωπος δεν σκοτώθηκε» υποστήριξε ο Πούτιν, αναφορικά με την πορεία για το δημοψήφισμα τον Φεβρουάριο του 2014 στην Κριμαία.
Το δημοψήφισμα, που επικρίθηκε εντονότατα από την Δύση ως αντιδημοκρατικό και παράνομο, έδωσε το δικαίωμα στους κατοίκους της Κριμαίας να ψηφίσουν για το αν θα παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή αν θα γινόταν μέρος της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα ήταν το 96,7% να αποφασίσει προσάρτηση στην Ρωσία.

Ωστόσο, ο Πούτιν πρόσθεσε πως «για μένα, τα σύνορα και τα εδάφη των κρατών δεν είναι σημαντικά, πιο σημαντική είναι η μοίρα των ανθρώπων».

«Ο Ναπολέων είπε κάποτε πως η δικαιοσύνη είναι η ενσάρκωση του Θεού στη Γη. Εγώ σας λέω: η επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία» συνέχισε ο Πούτιν.

Ισχυρίζεται δε πως οι «λανθασμένες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την προσάρτηση δεν έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία αλλά στην «καταστολή της Ρωσίας».

Σήμερα ο Πούτιν, δηλώνει πως έχει μια «ψυχρή» σχέση με την Μέρκελ. «Την εμπιστεύομαι, είναι ένας πολύ ανοιχτός άνθρωπος. Είναι επίσης αντικείμενο σε συγκεκριμένους περιορισμούς και πιέσεις. Αλλά κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης και στην νοτιοδυτική Ουκρανία».

Ισχυρίζεται όμως πως οι Ευρωπαίοι έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στους όρους της συμφωνίας του Μινσκ που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων ανταρτών.

Όσο για την Γερμανία, ο Πούτιν, που ήταν αξιωματούχος της KGB στη Δρέσδη την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και μιλά πολύ καλά γερμανικά, δηλώνει πως παραμένει θαυμαστής.

«Η αμοιβαία συμπάθεια των λαών μας είναι και θα παραμείνει η βάση της σχέσης μας» δήλωσε. «Ακόμη και με αντιρωσική προπαγάνδα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία δεν έχουν καταφέρει να βλάψουν αυτή την συμπάθεια…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.