Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ο Μεϊμαράκης πήρε λιγότερες ψήφους απ' ότι στον πρώτο γύρο!


Μια ανατομία της ψήφου που έδωσε τη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο του Μega...



Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναδείχθηκε πρώτος σε 31 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μεγάλες περιφέρειες -όπως εκείνη της Αττικής όπου έλαβε ποσοστό 57%- ήταν καθοριστική καθώς η διαφορά σε ψήφους από τον κ. Μεϊμαράκη υπερκαλύπτει τη διαφορά στις υπόλοιπες περιφέρειες. Η διαφορά μάλιστα του κ. Μητσοτάκη στη Β' Αθήνας από τον συνυποψήφιό του ήταν 60% έναντι 40%.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον ποσοτικό στοιχείο του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, είναι πως ο κ. Μεϊμαράκης παρέμεινε ουσιαστικά «στάσιμος» σε απόλυτο αριθμό ψήφων, με πολύ μικρές διακυμάνσεις από τον πρώτο γύρο. Ειδικότερα, ενώ στο πρώτο γύρο ο αριθμός ψήφων που έλαβε ήταν 157.819, στο δεύτερο έλαβε περίπου τον ίδιο αριθμό, δηλαδή 157.224 ψήφους. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια ουσιαστική διεύρυνση της επιρροής του.
Οι διαρροές και η σιωπηρή υποστήριξη στελεχών

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, τα στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε μια διαρροή της τάξης του 2% προς τον κ. Μητσοτάκη από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών τον κ. Μεϊμαράκη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη τα ποσοστά που πήραν οι δύο υποψήφιοι σε περιοχές κλειδιά, όπου είναι γνωστή η επιρροή υποψηφίων που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, όπως για παράδειγμα του κ. Τζιτζικώστα.

Έτσι στην Α' Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης έλαβε ποσοστό 55% έναντι 45% του κ. Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης στον πρώτο γύρο είχε λάβει στην ίδια περιοχή 24%, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης είχε λάβει 31%, κάτι που υπονοεί πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο κατευθύνθηκε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Στις «καραμανλικές» Σέρρες, παρά το γεγονός ότι επικράτησε ο κ. Μεϊμαράκης με 57% έναντι 43% του κ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη διαφορά που είχε από τον Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο, η οποία βρισκόταν στο 22%.

Στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του κ. Σαμαρά, ενώ στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης είχε επικρατήσει με ποσοστό 33% έναντι 23% του κ. Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα ανετράπη στον δεύτερο γύρο, όπου ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε ποσοστό 54% έναντι 46% του κ Μεϊμαράκη.

Τέλος, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, στην Β'Αθήνας, τη Β' Πειραιά και την Α'Αθήνας, υπάρχει μια κοινωνική κλιμάκωση της ψήφου, με τον κ. Μεϊμαράκη να κερδίζει την Β'Πειραιά, ενώ σε περιοχές των Βορείων Προαστίων για παράδειγμα τα ποσοστά του κ. Μητσοτάκη φτάνουν στο 60% και ορισμένες φορές στο 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.