Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Financial Times: Ο Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί


Η «πύρινη» ρητορική κατά της λιτότητας έχει τεθεί στο περιθώριο, τουλάχιστον για την ώρα, και ένας πιο ψύχραιμος Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις ως «αμοιβαία επωφελείς» για τις επιχειρήσεις και για τη χώρα, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί των μεταρρυθμίσεων»...



Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός ανυπομονεί να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2017, ύστερα από κενό τριών ετών. Οι FT αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτός κυβέρνησης κάποιους αλλά όχι όλους τους υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ..

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιστραφεί από τα μέσα του 2015 και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, με τον κ. Τσίπρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, να συνθηκολογεί εντός ολίγων ημερών, υπογράφοντας ένα σκληρό τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. Παρ’ όλα αυτά, οι FT παρατηρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ανανεώνοντας την «ασυνήθιστη» -όπως τη χαρακτηρίζουν οι συντάκτες- συμμαχία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους όποιους οι FT περιγράφουν ως «Δεξιό εθνικιστικό κόμμα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επιπλέον ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν όταν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, έστω και με καθυστερήσεις, και έκανε κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους και τις συντάξεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούσαν να επιβάλλουν από την πρώτη διάσωση το 2010.

Τα επενδυτικά ταμεία, με την ελπίδα να επωφεληθούν από μια ελληνική ανάκαμψη, αναζητούν ευκαιρίες - από χρεοκοπημένες αλυσίδες ξενοδοχείων και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι πακέτα «κόκκινων δανείων» από εγχώριες τράπεζες, τονίζουν οι Fincancial Times. «Σίγουρα βλέπουμε μια αλλαγή στάσης», δήλωσε Έλληνας χρηματοοικονομικός σύμβουλος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία».

Οι FT τονίζουν ότι, παράλληλα, σχεδιάζονται ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και ενεργειακές εταιρείες. «Πολλά έγιναν πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με τους FT, συμπληρώνοντας ότι «σημαντικά έργα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί».

Όπως σημειώνουν οι FT, αναλυτές στην Αθήνα συμφωνούν ότι η οικονομία σταθεροποιείται, ύστερα από υποχώρηση οκτώ ετών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% και άφησε έναν στους τρεις Έλληνες στη φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αλλά παραμένει οριακά πάνω από το 23%, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι προοπτικές σκιάζονται και πάλι από τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών για την πιθανότητα η Ελλάδα να διατηρήσει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές για την τρέχουσα αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της Ελλάδας να περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές την επόμενη χρονιά.

Οι FT αναφέρουν ότι παρά τις ζημίες που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) είναι διατεθειμένα να δουν θετικά τις νέες εκδόσεις ομολόγων, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και το χρέος της Ελλάδας θα αξιολογηθεί ως βιώσιμο, δήλωσε ο Θίο Φάνος, ιδρυτής της CapeView Capital. «Τα hedge funds είναι πιθανόν να στηρίξουν τις εκδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τους μήνες που θα ακολουθήσουν μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν οι FT, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πληρώνει ένα υψηλό πολιτικό τίμημα για το ότι έχει «αγκαλιάσει» τον καπιταλισμό, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν μείωση της στήριξης για το κυβερνών κόμμα τον τελευταίο χρόνο. Η εκλογή τον Ιανουάριο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδωσε σημαντική ώθηση στη δημοφιλία του κόμματός του, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σημειώνει επίσης ότι δεν φαίνεται να έχει σημασία για τους υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη ότι ίσως επωμιστούν περαιτέρω οικονομικά βάρη με την επιμονή του να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διάσωσης στο σύνολό του, και όχι μόνο θα το εφαρμόσουμε αλλά θα προσθέσουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις – στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι η πρώτη που θα αξιώσει την «πραγματική ιδιοκτησία» της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι για τους πιστωτές της χώρας, προτεραιότητα είναι να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων, που είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε., ενώ προσθέτουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κερδίσει επαίνους για το ότι ξεπέρασε φέτος κατά πολύ τους στόχους για τα έσοδα.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, «η ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη που δεν κατάφεραν οι σοσιαλιστές και συντηρητικοί προκάτοχοί της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.