Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

SOS Για λαθρομετανάστες στα στρατόπεδα του Εβρου

ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ

Κρίσιμη είναι η κατάσταση για τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνται στα κέντρα κράτησης και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στον Έβρο...

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ




Τους τελευταίους δύο μήνες ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει αυξηθεί σημαντικά, με 200 ως 300 νέες αφίξεις κάθε μέρα. Ως αποτέλεσμα, στα κέντρα κράτησης και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης επικρατεί συνωστισμός, ενώ οι συνθήκες μέσα στα κέντρα είναι πολύ άσχημες. 

Ανταποκρινόμενοι στις άμεσες ανάγκες των κρατουμένων μεταναστών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ξεκίνησαν μία επείγουσα παρέμβαση στην περιοχή του Έβρου για την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια μίας διερευνητικής αποστολής που έγινε το Νοέμβριο σε δύο κέντρα κράτησης (Βέννα και Φυλάκιο) και τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης (Σουφλί, Τυχερό και Φέρες), οι ΓΧΣ κατέγραψαν τις άσχημες και απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες. 

Τα περισσότερα τμήματα είναι υπερπλήρη, με δύο ως τρεις φορές περισσότερους κρατούμενους από όσους μπορούν να χωρέσουν. Λόγω της έλλειψης χώρου, άντρες, γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται όλοι μαζί στα ίδια κελιά. Οι κρατούμενοι αναγκάζοΡ ται να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα στις τουαλέτες. Σε κάποια τμήματα όπου κρατούνται συνήθως περισσότερα από 100 άτομα, υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες και δυο ντουζιέρες, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδών καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής. Παρά την παρουσία γιατρών, νοσηλευτών και μίας ψυχολόγου του Υπουργείου Υγείας στα περισσότερα τμήματα, οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των μεταναστών λόγω του ανεπαρκούς αριθμού του ιατρικού προσωπικού, της απουσίας διερμηνέων και της έλλειψης ιατρικής παρακολούθησης των νεοαφιχθέντων μεταναστών. Επιπλέον, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες για τη νομική τους κατάσταση και το σύστημα κράτησης.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κρατούνται. Οι μετανάστες δεν έχουν μέρος να κοιμηθούν, δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω στον προαύλιο χώρο και πολλοί από αυτούς είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης», λέει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. «Αποφασίσαμε να παρέμβουμε άμεσα για την παροχή ιατρικής φροντίδας και ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μια ομάδα των ΓΧΣ βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα κέντρα κράτησης. Δύο γιατροί των ΓΧΣ δουλεύουν στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό και στο Σουφλί περιθάλποντας ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού και δερματικές μολύνσεις λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Ένας τεχνικός εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής μέσα στα κέντρα, ενώ η ομάδα των ΓΧΣ έχει επίσης διανείμει και υπνόσακους.   

«Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε όσα βλέπουμε κάθε μέρα μέσα στα κέντρα κράτησης. Στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Σουφλί, που έχει χωρητικότητα για 80 κρατουμένους, υπάρχουν μέρες όπου κρατούνται εκεί πάνω από 140 μετανάστες. Στο Τυχερό, με χωρητικότητα 45 ατόμων, μετρήσαμε 130 άτομα. Στις Φέρες, με χωρητικότητα 35 ατόμων, χθες το βράδυ μοιράσαμε υπνόσακους σε 115 κρατούμενους μετανάστες. Μία γυναίκα που υπέφερε από ένα σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, μας είπε ότι δεν υπήρχε καθόλου χώρος και δεν είχε άλλη επιλογή από το να κοιμηθεί μέσα στις τουαλέτες. Στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο, πριν από μερικές μέρες αρκετά κελιά είχαν πλημμυρίσει με λύματα από τις τουαλέτες»
προσθέτοντας «Οι ΓΧΣ διασφαλίσαμε την απολύμανση των κελιών και των αποχωρητηρίων. 

 Στο Σουφλί, όπου είναι γνωστό ότι οι χειμώνες είναι δύσκολοι, με θερμοκρασίες που πέφτουν συχνά υπό το μηδέν, η θέρμανση δε λειτουργεί και δεν υπάρχει ζεστό νερό. Σε πολλά κέντρα κράτησης, είδαμε πολλούς ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνταν στα ίδια κελιά μαζί με ενήλικες για πολλές μέρες χωρίς να τους επιτρέπεται να βγουν έξω από τα κελιά» λέει η Ιωάννα Περτσινίδου.


Υπάρχει ανάγκη για άμεση και συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα κέντρα κράτησης και για τη διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους μετανάστες. Οι ΓΧΣ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και μεταναστών με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και μεταναστών και να μην επικεντρώνονται μόνο στην ανάληψη μέτρων ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων μέσα από την κινητοποίηση των ομάδων ταχείας παρέμβασης της FRONTEX.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.