Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τέλος στις σύντομες παραγραφές για τους πολιτικούς

Το «πράσινο φως» για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες θα κινούνται εντός των ορίων που επιτρέπει το Σύνταγμα, έδωσε το υπουργικό Συμβούλιο...



Παρουσιάζοντας τις αλλαγές ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται οι σύντομες παραγραφές, δηλ. η παραγραφή πλέον για τυχόν αδικήματα βουλευτών και πολιτικών θα είναι ίση με τη γενική παραγραφή που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Επιπλέον, μπορεί να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι από τη στιγμή που η Βουλή θα ασκήσει την ποινική δίωξη σε βάρος πολιτικού. Επίσης, εάν από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής προκύπτει πως η διερευνόμενη αξιόποινη πράξη του υπουργού συνεπάγεται οικονομικά οφέλη, η επιτροπή μπορεί να επιβάλει κατάσχεση των οικονομικών ωφελειών.

Ακόμη, εάν ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή και συσταθεί το δικαστικό συμβούλιο και διαπιστωθεί πως από πράξη υπουργού ή υφυπουργού ότι η πράξη συνδέεται με τίτλους ή χρηματοπιστωτικά προϊόντα αυτά δεσμεύονται.

Τέλος, πριν η Βουλή αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, συστήνεται τριμελές γνωμοδοτικό συμβουλλιο -αποτελούμενο από εισαγγελείς-, το οποίο ερευνά τα στοιχεία της υποθεσης και γνωμοδοτεί σχετικά με το αν χρειάζεται περαίτερω αναζήτηση της ποινικής ευθύνης.

Ερώτηση του Planet-Greece: Και με όσους έκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια τι γίνεται; Αφού δεν μπορεί (όπως λέει το κράτος) να τους κυνηγήσει ποινικά, γιατί δεν κάνει αγωγές εναντίον τους; Να τους δεσμεύσει μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους κυνηγήσει τόσο που να μην τους μείνει ούτε... μαντήλι να κλάψουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.