Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Βαρύς ο "φόρος" αίματος στην Αίγυπτο

Βαρύς ο φόρος αίματος, με πάνω από 100 νεκρούς, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι ανεξάρτητες πηγές. Αδύνατη η ακριβής εκτίμηση...



ανθρωπίνων απωλειών, λόγω της κατάστασης. Την λειτουργία του Αλ Τζαζίρα απαγόρευσε η κυβέρνηση Μουμπάρακ, ακυρώνοντας άδεια και διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο κατήγγειλε την απαγόρευση, τονίζοντας ότι έχει ως στόχο "να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού".

Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Άμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο.

Περί τους 68 θανάτους αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής. Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού, είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων.

Προχθες, το Σάββατο ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η κρίση απλώνεται σε όλους τους τομείς. Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» αναφέρει ότι περίπου 6.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή της περιοχής της Νιτρίας (Γουάντι αλ Νατρούν), νοτιοδυτικά του Καΐρου, αφού οι φύλακες είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Κτίρια που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του Καΐρου έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, και οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν αποκλειστεί από τον στρατό.

Υπό την πίεση των ταραχών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιλέγοντας για τη θέση του Πρωθυπουργού, τον πρώην αρχηγό της Αεροπορίας, Αχμέντ Σακίφ, ενώ θέσπισε για πρώτη φορά στην 30χρονη εξουσία του, θέση αντιπροέδρου, ορίζοντας τον μέχρι τώρα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους διαδηλωτές.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αφρικανική χώρα.Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία στο Ισραήλ, όπου οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo των σχέσεων με την Αίγυπτο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε εκ νέου από την αιγυπτιακή ηγεσία «να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών».
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω της οποίας ζητούν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ «να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές».

Την ίδια στιγμή, αρκετές ευρωπαικές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν την βορειαφρικανική χώρα.

Η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο διαβεβαίωσε πως όλοι οι έλληνες, επισκέπτες και αιγυπτιώτες, είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.