ΒΑΡΟΥΝ... ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Στην άμεση αναδιάρθρωση του χρέους για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας επιμένει ο ειδικός αναλυτής...
διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Europa, Άντριου Μπόσομγουερθ, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Ο Άντριου Μπόσομγουερθ της Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα, που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη» υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο.
Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ προσθέτει πως αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή». Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη.
«Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ», συμπληρώνει.
«Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους. Το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και σε ποιες χώρες».
«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ», υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. «Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία».
Τέλος ο Άντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
(Επικαιρα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.