Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία Τουρκίας – Μαλαισίας

Οι πολεμικές βιομηχανίες της Τουρκίας και της Μαλαισίας υπέγραψαν εμπορική συμφωνία ύψους... 



600 εκατομμυρίων δολαρίων, μετατρέποντας την συμφωνία αυτή στη σημαντικότερη για την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας στον τομέα τον εξαγωγών, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Zaman.

Η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας FNSS υπέγραψε εμπορική συμφωνία στην Άγκυρα την Τρίτη με την αντίστοιχη βιομηχανία της Μαλαισίας DEFTECH πουλώντας 275 τεθωρακισμένα Pars8Χ8. Τα τεθωρακισμένα θα επανασχεδιαστούν από Τούρκους μηχανικούς και μηχανικούς από την Μαλαισία, ενώ τα οχήματα θα κατασκευαστούν στην Μαλαισία.

Ο Υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ και ο ομόλογός του από την Μαλαισία, Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί έλαβαν μέρος στην τελετή της υπογραφής. Σε μια προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών η FSNNείχε πουλήσει στον στρατό της Μαλαισίας 211 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι εταιρίες της Μαλαισίας έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες για την συνεργασία του Υπουργείου Αμύνης με τις Τουρκικές εταιρίες MIKES, TUCASκαι GATES.

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση στην άγκυρα την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η βίζα θα καταργηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ερντογάν μίλησε σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ομόλογό του από την Μαλαισία Μοχάμεντ Ναζίμπ μπιν Αμπντούλ Ραζάκ. Ανακοίνωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία κατάργησης της Βίζας.

Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέμενε την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών πριν το 2011. «Μια τέτοια συμφωνία θα ενισχύσει τις οικονομικές μας σχέσεις με την Μαλαισία». Το διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Μαλαισίας ανέρχεται στα 1,2 δις δολάρια. Ο Ερντογάν μάλιστα δήλωσε ότι θα αυξηθεί το εμπόριο των δύο κρατών στα 5 δις δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. «Επίσης, σχεδιάζουμε την εφαρμογή απευθείας πτήσεων Τουρκίας- Μαλαισίας.

Ο Αμπτούλ Ραζάκ επίσης παρευρέθηκε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας – Μαλαισίας την Τετάρτη. Εκεί, υπογραμμίζοντας ότι οι αμοιβαίες επενδυτικές κινήσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν λίγες, πρόσθεσε ότι οι πλέον δύο χώρες συνεργάζονται σε τομείς που πριν αγνοούσαμε. Επίσης, σημείωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους τομείς, ενώ εφικτή λύση είναι και η κοινή κατασκευή μιας νέας μάρκας αυτοκινήτων με την Τουρκία. Τέλος, η αγορά της Μαλαισίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πόρτα εισόδου στις αγορές της Ασίας για την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Μουσουλμανικό κόσμο, οδηγώντας τις σκέψεις μας στην προσπάθεια της Τουρκίας να απομακρυνθεί από τον δυτικό κόσμο και να στραφεί στις αγορές και στον κόσμο της Ασίας και του Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.