Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τον Μάρτιο οι ακροάσεις στην Χάγη για την προσφυγή της ΠΓΔΜ

Από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου θα εξετάσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Δικαστήριο...


Η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο ICJ στις 17 Νοεμβρίου 2008, επειδή η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξή της το ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 και σύμφωνα με όσα αναφέρει στην προσφυγή της, παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, του 1995.

Δίωρη συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είχε στο μεταξύ την Τετάρτη  ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Οι δυο πλευρές «εξέφρασαν τη διάθεσή» τους να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) χωριστές συναντήσεις των δυο αντιπροσώπων με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος τους προσκάλεσε για να δειπνήσουν μαζί την Τετάρτη το βράδυ.

«Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή» ανέφερε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και «οι δυο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους», προσθέτοντας ότι υπάρχει «θετική διάθεση για επίλυση αυτού του ζητήματος».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η «μεγαλύτερη εξέλιξη» της τελευταίας χρονιάς ήταν ο διάλογος μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι οι συναντήσεις τους έχουν «θετικό αντίκτυπο» στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.