Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μεσίτες "μαϊμού" πνίγουν την αγορά ακινήτων στη Θεσ/νίκη

Φθηνότερα μέχρι 35% τα ακίνητα λόγω κρίσης...

Της Λίνας Τσιρέκα
Την ίδια ώρα και ενώ οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των μεταχειρισμένων, έχουν διολισθήσει στη Θεσσαλονίκη έως και 35%, έχει αυξηθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης - υπογραφής συμβολαίων όσον αφορά τόσο την πώληση όσο και τη μίσθωση.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη είδαν την περιουσία τους να χάνει...
το 35% της αξίας της στο Πανόραμα και να συρρικνώνεται κατά 25% σε περιοχές όπως οι Συκιές, η Καλαμαριά, η Πυλαία και ο Εύοσμος.
«Από το 2008 ώς σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά η προσφορά ακινήτων σε σχέση με τη ζήτηση, η οποία βαίνει μειούμενη», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Δανός, μέλος της BNP Paribas Real Estate, Πάνος Δανός.
Αναφερόμενος στις τιμές των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη την τρέχουσα χρονιά ο κ. Δανός τονίζει ότι οι τάσεις βαίνουν μειούμενες όσον αφορά τα μισθώματα και τον ρυθμό απορρόφησης χώρων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η απόδοση και το ποσοστό των αδιάθετων χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ενός καταστήματος σε εμπορικούς δρόμους στη χώρα μας αγγίζει το 7%-8% όταν στην Αγγλία είναι 4,5% και στην Ιταλία 5%. Αντίθετα, στη Βουλγαρία είναι στο 8,5%-9%, στη Σερβία στο 7% και στο Μαυροβούνιο στο 8,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Δανό, «η Τσιμισκή διατηρεί τα υψηλότερα τιμήματα, ενώ είναι και η μόνη οδός που μπορεί ακόμη να ζητά τον λεγόμενο αέρα».

Μείωση μισθωμάτων στα καταστήματα 
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών στην αγορά των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε πάγωμα ή μείωση ενοικίων μέχρι και 30%. Οι πρώτες κρούσεις στους ιδιοκτήτες έγιναν το 2009 με μειώσεις που αγγίζουν το 15%-20%. Για τη Θεσσαλονίκη κλασικό παράδειγμα είναι ο όμιλος Inditex, ο οποίος μισθώνει αρκετά καταστήματα στην οδό Τσιμισκή και έχει ζητήσει και έχει καταφέρει μείωση μισθωμάτων.  Όπως επισημαίνει ο κ. Δανός, «οι ιδιοκτήτες είναι πλέον διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με σοβαρούς μισθωτές».

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές πώλησης των ακινήτων
Μειώσεις από 15%-30% κατέγραψαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης νεόδμητων διαμερισμάτων το διάστημα 2009-2010 στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών σημείωσαν πτώση κατά 20%-35% ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των δυσεύρετων νεόδμητων διαμερισμάτων στη λεωφόρο Νίκης περιορίσθηκαν κατά 20%, με την τιμή πώλησης ανά τ.μ. να κυμαίνεται από 7.000 έως 14.000 ευρώ και την τιμή ενοικίασης από 8 έως 14 ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση (30%) καταγράφηκε στο Πανόραμα, με την τιμή πώλησης ανά τ.μ. να ξεκινά από 3.000 έως 5.000 ευρώ και την τιμή ενοικίασης από 8 έως 12 ευρώ. Σημαντική ήταν η συρρίκνωση των τιμών και στη δυτική Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα η τιμή πώλησης του τ.μ. στους Αμπελόκηπους περιορίστηκε κατά 20%, ενώ στη Σταυρούπολη κατά 15%. Περίπου 20% ήταν η μείωση στα νεόδμητα στη Νέα Κρήνη, με την τιμή πώλησης να κινείται από 1.500 έως και 4.400 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχο ήταν το ποσοστό μείωσης στις Συκιές. με τις τιμές ανά τ.μ. να ξεκινούν από 1.300 έως 3.000 ευρώ.
Σημαντική ήταν η μείωση της τιμής πώλησης αλλά και ενοικίασης ανά τ.μ. στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα. Ενδεικτικά στη λεωφόρο Νίκης η τιμή πώλησης κατέγραψε καθίζηση κατά 25%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση (35%) καταγράφηκε στο Πανόραμα. Συγκεκριμένα ανώτατη τιμή ανά τ.μ. αγγίζει τα 4.000 ευρώ και η κατώτατη τα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.
Κατά 25% μειώθηκαν οι τιμές σε Εύοσμο και Κορδελιό, με τους ενδιαφερόμενος αγοραστές να μπορούν να αποκτήσουν κατοικία στην πρώτη περιοχή αντί 950-1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη δεύτερη αντί 950-1.200 ευρώ.
Σημαντική (20%) ήταν η μείωση και στην Τριανδρία, με το ποσό πώλησης να κυμαίνεται από 1.100-2.700 ευρώ ανά τ.μ. Από 800-1900 ευρώ ανά τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει ο εν δυνάμει αγοραστής για την απόκτηση κατοικίας στους Αμπελόκηπους, με την τιμή να έχει περιορισθεί κατά 25%.

Στο... 1980 επέστρεψε ο κατασκευαστικός κλάδος
Το εξαιρετικό δυσμενές κλίμα στο οποίο έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας παρουσιάζει η εξαμηνιαία έκθεση του Συνδέσμου Ανώνυμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Όπως επισημαίνεται, ο κλάδος των δημοσίων έργων δοκιμάζει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα ετών, ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων βρίσκεται στη χειρότερη θέση, από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας, των τελευταίων τριάντα ετών. Οι βραχυπρόθεσμες και οι συνολικές υποχρεώσεις ανά εργοληπτική εταιρεία αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους, με συνέπεια μία στις πέντε εταιρείες να εμφανίζει ζημιές, με βάση τα δεδομένα τα οποία καταγράφηκαν στη διάρκεια του 2010 (αναφέρονται στους ισολογισμούς του 2009).
Ταυτόχρονα, η ανεργία στον κλάδο έκανε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στο 15,3%, έναντι του τρίτου τριμήνου 2009, με συνέπεια να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων 57.500 άτομα.
Διπλάσιοι οι «αλεξιπτωτιστές» μεσίτες από τους νόμιμους
Φρένο στην παραμεσιτεία και τέλος στις γκρίζες ζώνες που ταλαιπωρούν επί μακρόν το επάγγελμα του μεσίτη επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου "Μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και λοιπές διατάξεις" έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους τους κλάδου, που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο καταρχήν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση παρά τα όποια τρωτά υποκρύπτει, επιχειρείται να μπει φρένο σε αθέμιτες πρακτικές που επί χρόνια ταλανίζουν τον κλάδο και σε μεσίτες "αλεξιπτωτιστές" που πουλούσαν ακίνητα και εισέπρατταν αμοιβές χωρίς να διαθέτουν άδεια.
Να σημειωθεί ότι οι φορείς της αγοράς επί μακρόν ζητούσαν να μπει τάξη στα του οίκου τους, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και παρά τις κατ’ επανάληψη προσπάθειές τους.

Οι μεσίτες-μαϊμού
Εκτιμάται ότι οι μεσίτες-μαϊμού, που επί σειρά ετών ταλαιπωρούν τον κλάδο, στη Θεσσαλονίκη είναι διπλάσιοι από τους νόμιμους μεσίτες. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι εγγεγραμμένοι περίπου 2.000 μεσίτες.
«Με το νομοσχέδιο η παραμεσιτεία θα πάει στον πάγκο», λέει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων (ΟΜΑΣΕ) Κώστας Γεωργάκος, ένας από τους συνομιλητές του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος χειρίζεται το ζήτημα του νομοσχεδίου για τον κλάδο των μεσιτών.
«Ξεκαθαρίζει το τοπίο του κλάδου. Καλύπτονται κενά και γκρίζες ζώνες που επί μακρόν δημιουργούν προβλήματα στον χώρο μας. Μέχρι σήμερα ο καθένας παράλληλα με την άλλη εργασία του μπορεί να εμφανίζεται και ως μεσίτης», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου.
«Θέλουμε έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τον κτηματομεσίτη. Αυτό ελπίζουμε να πετύχουμε. Σε προχωρημένο σημείο είχαν φτάσει οι συζητήσεις μας και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πρόταση που είχαμε καταθέσει στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης κατά το παρελθόν τα θέσαμε υπόψη των σημερινών συνομιλητών μας», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ Γρηγόρης Λιάντας και εκτιμά ότι μετά τις επισημάνσεις της ομοσπονδίας το νομοσχέδιο θα προασπίζει επιτυχώς τον κλάδο των μεσιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλητές από την πλευρά της πολιτείας φαίνεται να διαθέτουν ευήκοα ώτα και να αντιλαμβάνονται τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από τους μεσίτες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν προαπαιτούμενο για έναν μεσίτη να διαθέτει επαγγελματική στέγη, κάτι για το οποίο οι μεσίτες φαίνεται να έδωσαν μάχη, προκειμένου να προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους για την πάταξη της παράνομης μεσιτείας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Κατοχύρωση του εντολέα και του μεσίτη με την καθιέρωση έγγραφης σύμβασης μεσιτείας με ορισμό ελάχιστου περιεχομένου.
- Κατοχύρωση αποκλειστικής σύμβασης μεσιτείας, διάρκειας τεσσάρων ή έξι μηνών (εφόσον επιθυμεί παράταση ο εντολέας).  Όσο διαρκεί η σύμβαση, δεν μπορεί να δοθεί εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλον μεσίτη.
- Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβής μόνο εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει ή έχει υποδείξει την κατάρτιση οριστικής σύμβασης.
- Δίνεται λύση ως προς το ποιος δικαιούται μεσιτικής αμοιβής όταν ο εντολέας έχει χορηγήσει πολλαπλές εντολές μεσιτείας σε ισάριθμους μεσίτες.
- Δίνεται λύση στο συνηθέστατο φαινόμενο της διπλής εντολής (π.χ. όταν ο μεσίτης αξιώνει αμοιβή και από τον πωλητή και από τον αγοραστή).
- Εισάγεται η έννοια του βοηθού μεσίτη.
- Καθορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη και του βοηθού μεσίτη.
- Καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στο επιμελητήριο και επιβάλλεται η εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
- Εισάγονται ποινικές κυρώσεις για όποιον εμφανίζει τον εαυτό του ως μεσίτη αστικών συμβάσεων χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις ή αν παραβαίνει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται από τον σχετικό νόμο.
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.