Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Newsweek: Η ροή του "μαύρου χρήματος" στις ελβετικές τράπεζες

Για δεκαετίες, ένας τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία ήταν το καλύτερο καταφύγιο για τα «μαύρα χρήματα»... 



των περισσότερων διεφθαρμένων ηγετών του κόσμου, όπως σχολιάζει το περιοδικό Newsweek. Τέτοιοι ηγεμόνες ήταν ο Marcos των Φιλιππίνων, ο Mobutu του Ζαΐρ, ο Abacha της Νιγηρίας, και ο αποκαλούμενος «Baby Doc» της Αϊτής. 

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η Ελβετία δείχνει πρόθυμη να «καθαρίσει» τη φήμη της: Τον περασμένο μήνα οι αρχές έσπευσαν να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην ηγέτη της Τυνησίας Zine al-Abidine Ben Ali και του κυνηγημένου προέδρου Laurent Gbagbo της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μόλις δε, την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος τέθηκε, ο οποίος καθιστά ευκολότερη τη διεκδίκηση χρηματικών ποσών που λεηλατήθηκαν από τυράννους του Τρίτου Κόσμου.

Αυτή η ένδειξη καλής συμπεριφοράς πρέπει να συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ συμπεριέλαβε την Ελβετία στη λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν κατάφεραν να πετύχουν τα διεθνή επίπεδα διαφάνειας.

Με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της ελβετικής οικονομίας, και με το ένα τρίτο του συνόλου των διασυνοριακών ιδιωτικών επενδύσεων να ελέγχονται από ελβετικές τράπεζες, η χώρα είναι πρόθυμη να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι οι τράπεζες της είναι «εξπέρ» στον τομέα της διαχείρισης πλούτου αντί στις «παρακάμψεις» φόρων.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και αυτά τα νέα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή για να πείσουν τους σκεπτικιστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το «μαύρο χρήμα» φθάνει ακόμα και σήμερα στις ελβετικές τράπεζες.

Υπολογισμοί είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά εικάζεται ότι οι ελβετικές τράπεζες έχουν στα ταμεία τους δισεκατομμύρια ευρώ «κλεμμένων» περιουσιών, σύμφωνα με το Global Financial Integrity στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.