Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Έτοιμο για βομβαρδισμούς στη Λιβύη το ΝΑΤΟ

Εντός των επομένων ωρών θα πραγματο- ποιηθούν τα αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών...



δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν, διευκρινίζοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Την ίδια ώρα, στο Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Αμυνας Γκρέτε Φαρέμο γνωστοποίησε με δηλώσεις της στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

«Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων (για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης), θα είναι φυσικά συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL και όταν του ζητήθηκε να γίνει σαφέστερος, ξεκαθάρισε ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. Τα χτυπήματα, διευκρίνισε, θα αρχίσουν «σύντομα, εντός των επόμενων ωρών».


Θα συμβάλουμε στην επιχείρηση, αλλά είναι νωρίς να πούμε με ποιόν τρόπο. Η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων θα ήταν κάτι φυσιολογικό", δήλωσε η νορβηγίδα υπουργός Άμυνας.

Μία δυνατότητα είναι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και η συμμετοχή σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που απαιτούν αεροπορικές μεταφορές.

Το ιστορικό της απόφασης

Με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία) το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών, γεγονός που μεταφράζεται ως «πράσινο φως» για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανοίγει το δρόμο για αεροπορικά χτυπήματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο την προστασία των αμάχων και τη επιβολή κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο όπως διευκρινίζεται, δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των εξεγερμένων από την αεροπορία του Καντάφι.

Το κείμενο της απόφασης υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να μπλοκάρουν την απόφαση. Απείχαν επίσης Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.