Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Παπουτσής: Η τρομοκρατία δεν εξαρθρώθηκε

Παρά τι τελευταίες επιτυχίες της αντιτρομοκρατικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" τονίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Για την ακρίβεια αφήνει να εννοηθεί ότι...

Διαβάστε τι λέει για ΣΕΧΤΑ και Παλαιοκώστα




ίσως δεν ξεμπερδέψουμε ποτέ με την τρομοκρατία στη χώρα μας!

Αναλυτικά, ολόκληρη η συνέντευξη:
 
Τις ερωτήσεις κάνουν οι δημοσιογράφοι Στέλιος Παρασκευόπουλος και Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε δηλώσεις σας για την τρομοκρατία έχετε πει ότι πρέπει να διαγράψουμε από το λεξιλόγιο τη λέξη «εξάρθρωση» . Πως συμβαίνει στην Ελλάδα το παράδοξο να διαιωνίζεται το φαινόμενο, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Αστυνομίες κατάφεραν να εξαρθρώσουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις;

Κι όμως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται τέτοιου είδους δράσεις βίας και τρομοκράτησης της κοινωνίας.
Γι αυτό επιμένω ότι από μένα δεν θα ακούσετε τη φράση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται και αναπαράγεται.
Εκείνο που έχει σημασία  είναι  ότι εμείς πρέπει να πάρουμε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του. Και σε κάθε περίπτωση να μην επιστρέψουμε σε  όσους επιλέγουν τη βία ως στάση ζωής, να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου. Αυτή είναι η προσπάθεια της οργανωμένης πολιτείας και σε αυτή την κατεύθυνση  κινείται η Ελληνική Αστυνομία.

Οι τελευταίες συλλήψεις εκτιμάτε ότι έχουν να κάνουν μόνο με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ή και με άλλες ένοπλες ομάδες δεδομένου ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υποστηρίζει τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων; Οι συλληφθέντες σχετίζονται με ποινικούς;


Δεν θέλω να συμφωνήσω αλλά και δεν θέλω να αποκλείσω διασυνδέσεις τρομοκρατίας και κοινού ποινικού εγκλήματος. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη δράση αυτών των ομάδων,  που  αφορούν τη χρηματοδότησή τους και τη μεγάλη ευκολία με την οποία βρίσκουν όπλα.
 Μπορεί επίσης η Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, να μην είναι μόνο μια οργάνωση, ενιαία και αδιαίρετη. Αλλά να είναι μικρές ομάδες, προερχόμενες από διάφορες γκρούπες που έχουν κάνει επιλογή τη βία. Κι απ’ ό,τι φαίνεται η δράση του συνοδεύεται από ληστείες. Ας αφήσουμε όμως την έρευνα της Αστυνομίας να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα.
Μέχρι τότε, όμως θέλω να απευθυνθώ στα νέα παιδιά που επιλέγουν τη βίας ως μέσο πολιτικής έκφρασης. Να αφήσουν τα όπλα και τα εκρηκτικά. Να αφήσουν τη βία. Γιατί η ζωή είναι δική τους. Η ελπίδα  είναι μπροστά. Μπορούν να κερδίσουν τη ζωή μέσα από τη συνολική προσπάθεια. Να βασισθούν στη δύναμη των ιδεών και στις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Να γνωρίσουν την αξία του οργανωμένου πολιτικού αγώνα, που μπορεί να εκφράσει κοινωνικές δυνάμεις και να δώσει ώθηση στην κοινωνία.
Τους καλώ να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα που νομοτελειακά τους οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα, τους οδηγεί στη διασύνδεση και στην εξάρτηση από το οργανωμένο έγκλημα και τελικά στην απομόνωση και την καταδίκη της κοινωνίας

Φοβάστε νέα χτυπήματα, ακόμη και δολοφονίες, λαμβάνοντας υπόψν ότι η «Σέχτα Επαναστατών», η πιο ακραία από όλες τις οργανώσεις, δεν έχει εξαρθρωθεί; Να περιμένουμε νέες συλλήψεις;

Οι έρευνες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να μη συνεχιστεί αυτός ο παράλογος κύκλος της βίας και του αίματος.

Στον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είναι επικηρυγμένος και καταζητούμενος για τρομοκρατική δράση, τι μήνυμα θα στέλνατε;

Κανένα…



Το έγκλημα παραμένει άμεσος κίνδυνος για τον πολίτη. Η κάποτε ήσυχη επαρχία θα πρέπει και αυτή να ανησυχεί; Οι δολοφόνοι των δύο αστυνομικών στου Ρέντη θα συλληφθούν; Τι κάνετε για το οργανωμένο έγκλημα;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για κάθε δημοκρατικό πολίτη η έννοια της δικής του ασφάλειας είναι δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα. Η ασφάλεια είναι απαίτηση της κοινωνίας και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Οι πρωτοβουλίες μας σε νομοθετικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας είναι συνεχείς.
Επιχειρησιακά για την ΕΛ.ΑΣ.,  όλοι γνωρίζετε το έργο που προσφέρουν στην αντιμετώπιση του καθημερινού εγκλήματος οι διάφορες ομάδες της αστυνομίας, είτε αυτές είναι οι πεζές περιπολίες, είτε είναι οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ή ΔΕΛΤΑ.
Όμως,  το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται διαρκώς. Κι αυτό επιβάλλει τον διαρκή εξοπλισμό των δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και απρόσκοπτη χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.


Η ΕΛ.ΑΣ. θα γίνει ποτέ Αστυνομία; Πότε επιτέλους θα απαλλαγεί από τα πάρεργα που συνεχώς της φορτώνει η πολιτεία; Θα γνωρίζεται ότι στη Νέα Υόρκη υπάρχουν 30.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 27.000 είναι στο δρόμο. Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων έχουμε 57.000 αστυνομικούς και οι 45.000 είναι στα γραφεία. Τι λέτε;

Η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως την περιγράφετε. Υπάρχουν βέβαια ελλείψεις, όμως έχουν γίνει και πολλές αλλαγές προς το καλύτερο με ξεχωριστό παράδειγμα την ομάδα ΔΙΑΣ.
Αυτό που έχει σημασία είναι η διαχείριση με σύνεση, υπευθυνότητα και ορθολογικό τρόπο του προσωπικού και για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο οι πραγματικές, τοπικές αστυνομικές ανάγκες. 
Αλλά και σε αυτό το σχεδιασμό κεντρικός στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Πιστεύεται ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών έχει συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας;

Είναι άδικο να λέμε ότι οι μετανάστες είναι ταυτισμένοι με το έγκλημα. Δεν είναι έτσι. Όμως,  είναι γεγονός ότι ορισμένοι από τους παράνομους μετανάστες γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από διάφορα κυκλώματα, ακόμη και από το οργανωμένο έγκλημα. Κι αυτό για να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που δεν έχει τα μέσα να τους επιτρέψει να ζήσουν με αξιοπρέπεια, μοιραία. Δυστυχώς, τα αδιέξοδα και η εξαθλίωση ορισμένους τους κάνει θύματα και θύτες.

Αύριο το πρωί θα μένατε σε ένα διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα και θα κάνατε το βράδυ μαζί με τη γυναίκα σας βόλτα στην οδό Μενάνδρου στην Ομόνοια;

Με εξοργίζει όλη αυτή η κατάσταση. Ακόμα κι αυτά που υπονοούνται δικαιολογημένα στην ερώτησή σας. Με εξοργίζει η υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Είναι έγκλημα εις βάρος της πρωτεύουσας και του πολιτισμού μας.
Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η ελληνική πολιτεία έπρεπε να είχε δράσει εδώ και χρόνια.
Η Αστυνομία κάνει διαρκείς προσπάθειες. Αλλά δεν φτάνει. Γιατί χρειάζονται οι συνέργειες και οι πρωτοβουλίες  που προγραμματίζονται από αρκετά υπουργεία. Και περιμένουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι την ευθύνη για την οργάνωση της πόλης την έχει ο Δήμος Αθηναίων. Και η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί το ρόλο του και να υποστηρίζει τις προσπάθειές του.

Έχετε εξαγγείλει δέσμη μέτρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Με τα πρόσφατα νομοσχέδια για το νέο τρόπο χορήγησης ασύλου, τις απελάσεις, τα κέντρα κράτησης κτλ υποστηρίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ωστόσο, πολλοί σας κατηγορούν ότι τα μέτρα αυτά είναι χρονοβόρα στην υλοποίησή τους. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Η παράνομη μετανάστευση είναι μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία, που αγνοήθηκε για χρόνια. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Ούτε ωφελεί να κρύψουμε το πρόβλημα για ακόμη μια φορά. Αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Και όσον αφορά εμένα προσωπικά ασχολούμαι με την επίλυσή του από την  πρώτη ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το βάρος του μεταναστευτικού παρελθόντος. Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου μας εργάζονται υπεράνθρωπα. Δεν είναι όμως μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι αυτό και από την πρώτη στιγμή ανέδειξα αυτή την αλήθεια στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Και ζήτησα τη συνδρομή τους με την παρουσία του FRONTEX στα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο φράχτης στον Έβρο σε ποια φάση βρίσκεται; Ποιες προτάσεις ξένων χωρών εξετάζετε; Πέραν του φράχτη σκέπτεστε κάποιον άλλον αποτελεσματικό τρόπο περιορισμού των μεταναστευτικών ροών;

Μελετήσαμε τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ισπανία και η Λιθουανία. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, αξιολογούνται και προχωράμε τώρα στην κατασκευή του φράχτη. Ξεκινούν αμέσως οι διαδικασίες.
Είναι ένα μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων και την υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Frontex. Εκτός από το φράχτη, θα υπάρχουν θερμικές κάμερες, οχήματα, αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη συνεργασία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών για την αντιμετώπιση των διακινητών παράνομων μεταναστών.


Συμμερίζεστε την αισιοδοξία που καλλιεργεί η κυβέρνηση από τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και με την τακτική απόκρυψης και υποβάθμισης των δεσμεύσεων που αναλάβαμε;

Ας σταματήσουμε επιτέλους να μεμψιμοιρούμε. Ας δεχθούμε ό,τι θετικό έρχεται ως αποτέλεσμα ενός πολύ δύσκολου αγώνα που δίνει ολόκληρος ο λαός. Πράγματι , πετύχαμε πολύ ευνοϊκότερους όρους για τη χώρα μας. Και αυτό μας βοηθάει για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά.
Αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι έγκλημα να σπέρνουν την απαισιοδοξία και το φόβο στην ελληνική κοινωνία. Γι αυτό επιμένουμε στη δημιουργική προσέγγιση από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι για να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνουν στην ελληνική οικονομία οι θετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός πρέπει μετά τις 25 του μήνα να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησης;

Ότι η ευκαιρία αξιοποιείται με τη συστηματική , την πειθαρχημένη και την αποτελεσματική δουλειά όλων…

Πρόωρες εκλογές βλέπετε κύριε υπουργέ μέσα στο 2011 και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν;

Αυτές είναι υποθέσεις για συζήτηση καφενείου. Πείτε μου, σας παρακαλώ, σε τι βοηθάει μια τέτοια συζήτηση; Συμβάλλει μήπως στην οικονομική ανάπτυξη; Στον εκσυγχρονισμό των δομών, στην υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της χώρας; Γι αυτό σας λέω , η εκλογολογία υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και θέτει σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ιδιαίτερα, όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρή και δεδομένη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.