Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

CNN: Το φαινόμενο της Δουλείας στον 21ο αιώνα

Η δουλεία ακόμα υφίσταται στον σημερινό κόσμο. Δεν υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες γι’ αυτό... 



Ωστόσο, πόσο διευρυμένο είναι το φαινόμενο παγκοσμίως; Οι μετρήσεις μιλάνε για 10 με 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με αναλυτές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και σχολιαστές.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία υπάγεται στον ΟΗΕ και εστιάζει στα εργασιακά δικαιώματα όπως και σε άλλους τομείς, καταμέτρησε το 2005 ως ελάχιστο αριθμό ανθρώπινης δουλείας τα 12,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Κοινωνιολόγος Κέβιν Μπάιλς, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη και έχει συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων με θέμα το σημερινό φαινόμενο της ανθρώπινης δουλείας, τους υπολογίζει περίπου στα 27 εκατομμύρια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ποικιλία στους αριθμούς. Τα δύο βασικότερα προβλήματα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους αποτελούν έναν κρυμμένο πληθυσμό. Επίσης, δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός για το τι σημαίνει ακριβώς δουλεία.

Η δουλεία έχει σημαδέψει σημαντικά την ανθρωπότητα καθ’ όλη την πορεία της μέχρι και τον 21ο αιώνα. Για πολλούς αιώνες θεωρούταν νόμιμη και αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας για πολλές κοινωνίες.

Σήμερα, η δουλεία είναι παράνομη σε όλες της χώρες σύμφωνα και με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα, κρυφά, με θύματα τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Το φαινόμενο αυτό προσπαθούν να το καταπολεμήσουν οι αρχές των κρατών, οι ακτιβιστές και οι ειδικοί επιστήμονες.

Δεν είναι ένας πληθυσμός που μπορείς να τον καταμετρήσεις ή να τον δεις. Ακόμα και αν εμφανιστούν αυτά τα άτομα πολλές φορές δεν θέλουν να γίνει γνωστή η ταυτότητά τους. Τα άτομα αυτά είναι θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Ο υποδουλωμένος πληθυσμός ενδέχεται να είναι μπλεγμένος σε κυκλώματα πορνείας ή παράνομης μετανάστευσης. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ενδέχεται εκτός των άλλων να τους δημιουργήσουν προβλήματα με το νομικό καθεστώς της χώρας στην οποία διαμένουν, οπότε και οι ίδιοι προτιμούν να παραμείνουν στην αφάνεια.

Αποτελούν άτομα που πιο πιθανό είναι να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο παρά να θεωρηθούν θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Βέβαια, πριν ακόμα τους μετρήσουμε θα πρέπει να διευκρινίσουμε την έννοια της σημερινής δουλείας παγκοσμίως.

Το 1926 μια Συμφωνία υπεγράφη στην Γενεύη υπό την επίβλεψη της Κοινωνίας των Εθνών καταγράφοντας την δουλείας ως: «την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο στο οποίο μια ή όλες οι δυνάμεις που συνδέονται με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας έχουν χρησιμοποιηθεί».

Το 1930 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας όρισε την έννοια της Δουλείας ως την «αναγκαστική ή την υποχρεωτική εργασία» για να περιγράψει όλες τις περιπτώσεις χειρωνακτικής εργασίας ή υπηρεσιών, οι οποίες διεκπεραιώνονται από ένα άτομο υπό την απειλή ποινής για την οποία το άτομο δεν έχει προσφερθεί εκούσια.

Οι έννοιες και οι σημασίες φαίνονται ξεκάθαρες, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις έρχονται στην επιφάνεια όταν οι νομοθέτες προσπαθούν να συνδέσουν τις έννοιες με την χώρα κατά περίπτωση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.