Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

CNN: Στο εδώλιο η αμερικανική κυβέρνηση για παράνομα πειράματα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαστική προσφυγή 700 πολιτών... 



της Γουατεμάλας που μολύνθηκαν με το μικρόβιο της σύφιλης κατά την διεξαγωγή πειραμάτων, εκτός κι αν η κυβέρνηση αντικρούσει τις κατηγορίες, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ με πρόθεση μόλυναν τα άτομα αυτά κατά την περίοδο 1946 -1948 σε μια προσπάθεια μελέτης των αποτελεσμάτων της ασθένειας.

Οι δικηγόροι το παρομοιάζουν με την περίπτωση του πειράματος Tuskegee στην Αλαμπάμα. Κατά την διάρκεια της 40 χρόνων μελέτης που ξεκίνησε το 1932, οι γιατροί παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ασθένειας σε πάνω από 400 φτωχούς αφρικανοαμερικάνους, που είχαν ήδη σύφιλη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι είχαν το μικρόβιο και φυσικά δεν έλαβαν την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία. Τους γίνονταν ιατρικοί έλεγχοι δωρεάν, παράλληλα με τη δωρεάν σίτιση και βεβαίωση ταφής(!).

“Ελπίζουμε να έρθουμε σε μια αμοιβαία συμφωνία για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με την σταθερή λήψη φαρμακευτικής αγωγής των αρρώστων. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και απολογήθηκε για το όλο γεγονός. Ελπίζουμε να επιτύχουμε μια συμβιβαστική λύση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στα δικαστήρια  ”δήλωσε o νομικός  συνεργάτης της φίρμας Conrad and Scherer , Piper Ηendricks.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνώρισε τα πειράματα τον Οκτώβριο.

“παρόλο που τα πειράματα έλαβαν χώρα πάνω από 64 χρόνια πριν, είμαστε εξοργισμένοι που μια τόσο κατακριτέα έρευνα έλαβε χώρα υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.” δήλωσαν η Χίλαρι Κλίντον και η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κοινό ανακοινωθέν. “μετανιώνουμε βαθύτατα για το συμβάν και απολογούμαστε σε όλα τα άτομα που επηρεάστηκαν από μια τόσο αποτρόπαια ερευνητική πρακτική.”

παρόλο που η προσφυγή αναφέρει ότι πάνω από 700 άτομα μολύνθηκαν, μόλις 7 φέρονται ως ενάγοντες- είτε ως απευθείας θύματα, είτε οι απόγονοί τους.

“Περιμένουμε να εμφανιστούν και άλλα θύματα αλλά τα νέα διαδίδονται αργά στη Γουατεμάλα” δήλωσε ο Hendricks , ο οποίος αναγνώρισε ότι πολλοί από αυτούς είναι πιθανόν να έχουν αποβιώσει μετά από τόσα χρόνια. “μερικοί από τους πελάτες μας ζουν σε αγροτικές περιοχές και ακόμα και αν έχουν ενημερωθεί για το θέμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσουν με κάποιον ώστε να συμπεριληφθούν στην προσφυγή.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.