Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Wall Street Journal: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, λέει... 



ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος, όλο και περισσότεροι παρατηρητές φαίνεται να πιστεύουν πως μέρος της λύσης της κρίσης χρέους θα ήταν ένα μεγάλο haircut στα ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα.

Εξηγεί ότι η τρέχουσα στρατηγική που ουσιαστικά απλώς κερδίζει χρόνο, δεν έχει δώσει ένα τέλος στην κρίση, ενώ μάλιστα οι κίνδυνοι μετάδοσης από μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους έχουν περιοριστεί, καθώς οι αγορές έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι τα κρατικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν εξ ολοκλήρου. Επομένως, όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές κερδίζει πλέον η λογική του όσο πιο νωρίς λυθεί το ζήτημα του δημοσίου χρέους, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουν οι αγορές και οι αρχές να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα.

Ακόμη, οι υποστηρικτές του haircut υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους υπήρξε μέρος της λύσης σε πολλές άλλες κρίσεις αναδυόμενων αγορών και για αυτό είναι μια δοκιμασμένη και ελεγμένη διαδικασία.

«Ωστόσο, οποιαδήποτε χρεοκοπία συνιστά μια σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης, και θα πρέπει να θεωρείται πάντα ως τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μια χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης», σχολίασε ο οικονομολόγος.

«Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη μια ευκαιρία. Η χώρα δεν έχει φούσκα στο real estate και δεν έχει υπερβολικό ιδιωτικό χρέος. Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012», δήλωσε ο Holger Schmiding.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση, παραμένει ανοικτό ερώτημα, «το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013».

Ασφαλώς, συνεχίζει, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχουν λογική, εάν η Αθήνα συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Καταλήγει λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί η Ευρώπη την τρέχουσα κρίση, θα δημιουργήσει ακόμα και προηγούμενο, όσο οξύμωρο και αν ακούγεταο. Εάν η ευρωζώνη περάσει την κρίση χωρίς μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, χωρίς μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η φήμη της παγκοσμίως μπορεί ακόμη να διασωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.