Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Νέα μέτρα 4 δισ. για φέτος αναζητά η κυβέρνηση

Επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες άρχισαν από σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Επί τάπητος βρίσκονται τα οικονομικά μέτρα ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εφαρμοστούν έως το...



2015 και θα αφορούν σε περιορισμό των φοροαπαλλαγών, μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, μείωση του αφορολόγητου και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 στο 10,6%, αλλά και η «μαύρη» τρύπα που ήδη εντοπίζεται στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, προκαλούν νέα δεδομένα, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέα μέτρα, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο θα περιλαμβάνεται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή ειδικού τέλους στα μη αλκοολούχα πίτα, μετατάξεις προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 13% στον υψηλό του 23%, κατάργηση δημόσιων φορέων, επιτάχυνση του ενιαίου μισθολογίου και αυστηρότερο έλεγχο των προσλήψεων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πώς θα καλυφθούν είπε ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις, οι οποίες ξεκαθάρισε πως δεν θα αφορούν οριζόντιες μειώσεις, «όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων».

Ακόμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδικίες στο δημόσιο και δεσμεύτηκε ότι στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων.

Η αναδιάρθρωση

Στο απόηχο του κλίματος που δημιούργησαν οι πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με το γνωστό μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε για λίγη ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόρος αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της, χωρίς να τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, που βρίσκεται στην Ελλάδα από την Κυριακή, μίλησε σε εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου αναφέρθηκε με καλά λόγια για τη χώρας μας, σε αντίθεση με αυτά που είπε για τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης θα ήταν μεγαλύτερο από το όφελος και σημείωσε ότι το 2011 θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης.

«Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», ξεκαθάρισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, ενώ μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 η πρώην εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά σημείωσε ότι «ακόμα και αν εξαφανιστεί το χρέος, οι δαπάνες της Ελλάδας πάλι θα ξεπερνούν τα έσοδα». Ακόμα η κα. Ξαφά σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να ξεπληρώνει το χρέος της με δικούς της πόρους και όχι με δανεικά.

πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.