Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τοξικό νερό στην Εύβοια;

Δυο έρευνες που έγιναν για τα νερά στην Εύβοια, έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους. Εν τούτοις φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα,αν υπάρχει και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία…

Το θρίλερ με το εξασθενές χρώμιο συνεχίζεται στην Εύβοια.

Δύο έρευνες με τα ίδια αποτελέσματα

Η πρώτη έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγες εβδομάδες αργότερα έγινε άλλη μία από το ΙΓΜΕ.Η έρευνα που έγινε από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο στις πηγές της Εύβοιας.Στις περιοχές Δάφνη, Κοντοδεσπότι, Γοργοεπήκοος, Καστέλλα, Νέα Αρτάκη και Ψαχνά, το νερό είχε υψηλές σε περιεκτικότητα ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας.Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο εφιάλτης επιβεβαιώθηκε και από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Με νέες δειγματοληψίες, έπειτα από ανάθεση που έγινε από το δήμο Μεσσαπίων,
αποδείχθηκε πως σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας το νερό είναι άκρως τοξικό.
Οι τρεις γεωτρήσεις ύδρευσης των Ψαχνών και της Καστέλλας , που βρίσκονται στη Γοργοεπήκοο δίνουν νερό με μεγάλη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου.Μάλιστα η έρευνα του ΙΓΜΕ έδειξε σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που είχε δείξει η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθήνων, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.Συγκεκριμένα, το ΙΓΜΕ στις αναλύσεις του βρήκε στο νερό 60 μg/l της επικίνδυνης ουσίας, ενώ οι αναλύσεις του Καποδιστριακού κατέγραφαν 36μg/l εξασθενούς χρωμίου.

Γεωτρήσεις με δηλητήριο;

Η Νομαρχία Ευβοίας μετά τις νέες μετρήσεις απαίτησε εγγράφως τη σφράγιση των τριών γεωτρήσεων. Εδώ τώρα συμβαίνει το εξής παράδοξο.Ο ίδιος ο δήμος που ανέθεσε το έργο στο ΙΓΜΕ ,αμφισβητεί τα αποτελέσματα της έρευνας.Οι τρείς γεωτρήσεις, μια λειτουργούν και μια όχι. Ακόμη και αν τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο φαίνονται δεν θα πρέπει να λήφθούν κάποια μέτρα ή να υπάρξει μια λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών για να προφυλάξουν την υγεία τους;

Πάντως το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο Δήμο Μεσσαπίων έχει φτάσει και στην Ευρωβουλή.Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την επιτροπή Περιβάλλοντος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.Για το θέμα έχουν υποβληθεί και στη Βουλή σχετικές επερωτήσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.