«Πρέπει να χτυπήσουμε το κακό από τη ρίζα». Απομάκρυνση του Καντάφι και ενίσχυση των αντικαθεστωτικών ζητούν αμερικανοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων από τον πρόεδρο Ομπάμα. "Χτυπήστε το κακό στη ρίζα του"...
Το Νάτο συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Όπως μετέδωσε το BBC στόχος των βομβαρδισμών ήταν κτήρια που χρησιμοποιεί ο στρατηγός Καντάφι, και τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε αυτά τα κτήρια υπάρχουν χώροι όπου ο Λίβυος πρόεδρος κάνεις τις καθημερινές του συσκέψεις. Άγνωστο παραμένει, πού ήταν ο Καντάφι την ώρα των βομβαρδισμών. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης καταδίκασε έντονα τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Όπως είπε, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι. Το BBC μετέδωσε ότι αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς έπεσε το σήμα 3 τηλεοπτικών σταθμών για την επόμενη μισή ώρα.
Πολεμικό το σκηνικό και στη Μιζουράτα. Παρά την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την πόλη, μέχρι και χθες το βράδυ από τις συγκρούσεις με τους εξεγερθέντες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Ανησυχία για την έκβαση των βομβαρδισμών
Προβληματισμένο γύρω από το ενδεχόμενο να τραβήξουν σε μάκρος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εμφανίζεται το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής της Ν. Κορολίνας Λίντσευ Γκράχαμ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τελειώνει μια για πάντα με τον Καντάφι «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν άθικτα τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση που Ghadafi μένει», τόνισε ο αμερικανός γερουσιαστής. «Ξέρετε μου αρέσουν οι συνασπισμοί, είναι καλό να τους έχουμε, είναι καλό να εμπλέκονται τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από τον Gadhafi. Το στρατιωτικό αδιέξοδο είναι αυτό που θα ακολούθησει, και ο μόνος τρόπος που ξέρω για να οδηγηθούμε στην επιτυχία είναι να θέσουμε την Τρίπολη υπό πίεση. Οι άνθρωποι που είναι γύρω από τον Καντάφι θα πρέπει να ξυπνούν κάθε μέρα και να αναρωτιούνται, «Μπορεί αυτή να είναι η τελευταία μου;».
Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα 1973 των ΗΕ δεν περιλαμβάνει και την απομάκρυνση του Λίβυου στρατηγού από την εξουσία, πολλές χώρες έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της αποχώρησής του θεωρώντας τον μέρος του προβλήματος.
«Προσοχή στην Αλ Κάιντα»
Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ανταρτών. Ο Μακ Κέιν, που το 2008, ως προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ήταν αντίπαλος του Ομπάμα, επισκέφτηκε πρόσφατα τη Βεγγάζη και μάλιστα παραμένει ο πλέον υψηλόβαθμός ξένος αξιωματούχος που βρέθηκε στο πλευρό των εξεγερθέντων. Σε συνέντευξή του στο CNN ο αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι το αδιέξοδο στις πολεμικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Αλ Κάιντα.
"Αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι είναι ενωμένοι στο μίσος τους για τον Καντάφι», είπε ο Τζον Μακ Κέιν. «Το ίδιο ενωμένοι και για τον ίδιο λόγο είναι οι άνθρωποι στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες που θέλουν ελευθερία. Δεν ήταν η Αλ Κάιντα που προκάλεσε αυτή την εξέγερση, αλλα ο πόθος για ελευθερία και δημοκρατία. Τώρα, αν δημιουργηθεί αδιέξοδος νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να το εκμεταλλευτεί η Αλ Κάιντα, αλλά προς το παρόν πίσω από όλο αυτό το κλίμα εξέγερσης δεν είναι η Αλ Κάιντα ούτε το τροφοδοτεί».
πηγή: Deutsche Welle/dpa/afp/reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.