Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Άσπρη ζάχαρη εναντίον λευκής

Η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας. Αποδίδει 20 θερμίδες το ένα κουταλάκι του γλυκού χωρητικότητας 5 gr. Στην καθημερινή πράξη τη συναντάμε σε διάφορες μορφές...



όπως για παράδειγμα, σαν σουκρόζη που έχει επιτραπέζια χρήση στον καφέ και στο τσάι, σαν φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι, σαν λακτόζη στο γάλα και σαν γλυκόζη που είναι πιο απλή μορφή ζάχαρης και αποτελεί βασικό συστατικό του αμύλου μετά τη διάσπαση του υδατάνθρακα σε απλούστερα συστατικά του μεταβολισμού. Επίσης, η γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα και συχνά αναφέρεται ως " σάκχαρο του αίματος που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό και κυρίως στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στους μυς."

Μαύρη vs Άσπρη Ζάχαρη


Η μαύρη ή αλλιώς ακατέργαστη ζάχαρη και η άσπρη ή διαφορετικά λευκή ή κρυσταλλική κατεργασμένη ζάχαρη παρέχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες στον οργανισμό αλλά έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους:



ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ
ΑΣΠΡΗ ΖΑΧΑΡΗ
Όπως γίνεται φανερό και από την ονομασία της δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία κατά τη διάρκεια της παρασκευής της
Κατά τη διάρκεια της παρασκευή της δέχεται επεξεργασία της ύλης της σε κάποιο βαθμό
Παρέχει θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, στον οργανισμό
Παρέχει κενές θερμίδες στον οργανισμό
Περιέχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β   
Δεν περιέχει βιταμίνες και έχει σε μικρότερο βαθμό μέταλλα
Περιέχει τη μελάσα όπου οφείλεται και το σκούρο χρώμα της και δίνει γλυκόπικρη γεύση
Έχει γλυκιά γεύση με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερη από τη μαύρη ζάχαρη

Συμπερασματικά, η μαύρη ζάχαρη θεωρείται πιο υγιεινή από την λευκή ζάχαρη. Η ποσότητα όμως, των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων που παίρνουμε από την μαύρη ζάχαρη είναι πάρα πολύ μικρή. Καλό λοιπόν, είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση της ζάχαρης στην καθημερινή μας πράξη. Μια καλή σύσταση κατανάλωσης της ζάχαρης είναι 3-4 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και περιορισμός στην κατανάλωση αναψυκτικών ( προτιμήστε τα light ), μαρμελάδας, μελιού και γλυκών καθώς και τη ζάχαρη που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. ΠΡΟΣΟΧΗ στα τρόφιμα με " κρυμμένη " ζάχαρη.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις


πηγή: lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.