Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΟΚ: Σχεδόν 1 τρισ. το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρέος

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, εξαπέλυσε τορπίλες... ικανές να βυθίσουν κάθε προσπάθεια ή διάθεση για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με τον Πέτρο Δούκα, το πραγματικό χρέος της χώρας αγγίζει το ποσό μαμούθ...




των 908 εκατομμυρίων ευρώ! Πώς προκύπτει αυτό, θα αναρωτηθείτε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, στην εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη στο Kontra Channel, «Το μεγάλο μας Τσίρκο», το αληθινό ύψος του χρέους δεν έχει ειπωθεί ποτέ ως έχει.
  • Το χρέος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε 340 δισ. ευρώ.
  • Σε αυτά προστίθενται 40 δισ. ευρώ, τα οποία είναι δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, από τα οποία το 80% δεν πρόκειται μπορέσουν να αποπληρωθούν(δηλαδή 32 δισ).
  • Ακόμα 7 δισ. ευρώ είναι χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές νοσοκομείων, ΟΤΑ, ΚΤΕΛ, φαρμακοποιούς και άλλους φορείς για αποζημιώσεις διαφόρων φορέων και επιστροφές φόρων.
  • Τέλος, σε 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων.
  • Έτσι το συνολικό χρέος του Κεντρικού Δημοσίου ανέχεται στα 388 δισ. ευρώ. Δυστυχώς όμως δεν σταματά εδώ η αριθμητική...
  • Το «άνοιγμα» των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με συνέντευξη του τότε υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Νικ. Αγγελόπουλου στην Καθημερινή το 2005-2006, αγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται ότι κάθε χρόνο το κράτος για να καλύψει αυτό το τεράστιο έλλειμμα θα πρέπει να καταβάλλει από τον Προϋπολογισμό περί τα 14 δισ. ευρώ.
  • Στα συνολικά 638 αυτά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, αν προσθέσει κανείς και τα 270 δισ. που είναι τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία απολαμβάνουν φυσικά το ένα πακέτο στήριξης μετά το άλλο και αλλεπάλληλες εγγυήσεις του Δημοσίου, θα βγάλει 908 δισ. ευρώ. Τόσα χρωστάμε λοιπόν κ. Παπακωνσταντίνου; Αυτή είναι η αλήθεια που ο κ. Λοβέρδος κάλεσε πριν από λίγες μέρες την κυβέρνηση να πει στον ελληνικό λαό;
Προφανώς και ένα τέτοιο χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο. Ο όγκος του παραείναι μεγάλος για να μπορέσει να καλυφθεί μέσα από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.

Συγχρόνως, όπως είναι λογικό, οι οίκοι αξιολόγησης του εξωτερικού έχουν φροντίσει να μας εξασφαλίσουν μόνιμη θέση στα «junk», αφού η μία υποβάθμιση διαδέχεται την άλλη και όλοι ποντάρουν στη χρεοκοπία μας, με τα spread δανεισμού να έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις 1300 μ.β. και να καταγράφουν κάθε μέρα νέο ιστορικό υψηλό. Το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει κατ' αυτόν τον τρόπο πολύ υψηλό, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο τη δανειοληπτική μας ικανότητα.

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μίας χώρας με χρέος σχεδόν 1 τρισ. ευρώ; Υπάρχει σωτηρία;

planet-greece, με αναφορές από onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.