Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γερμανία προς Πορτογαλία: Πουλήστε πρώτα τα… χρυσαφικά σας


 «Πριν να ρισκάρει με τα ξένα χρήματα, η Πορτογαλία θα έπρεπε πρώτα να δοκιμάσει να πουλήσει τα ‘οικογενειακά της κειμήλια’ με πρώτα τα αποθέματα χρυσού», ήταν τα λόγια…


 του Frank Schaeffler, μέλους του φιλελεύθερου Κόμματος, FDP της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild.

Ο ίδιος στο απόγειο της ελληνικής κρίσης πέρυσι, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει μερικά από τα νησιά της προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του εθνικού χρέους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον περασμένο μήνα η αξία των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό διαμορφώνονταν στα 17,5 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνόλου των αποθεμάτων.

Το πακέτο διάσωσης θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας
Στα 52 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, ενώ η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα τρία χρόνια του προγράμματος διαμορφώνεται σε 24 δισ. με τη μορφή SDR  - τα "Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα"- ήτοι περίπου 26 δισ. ευρώ που αναλογεί περίπου στο 2.300 τοις εκατό της ποσόστωσης της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility).

Το πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα στη Λισαβόνα θα βοηθήσει την οικονομία της να ανακάμψει, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Oli Rehn και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.

"Η Πορτογαλική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και πιστεύουμε ότι τα τολμηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν θα της επιτρέψουν να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης", αναφέρει η ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας έχει τρεις βασικούς πυλώνες στρατηγικής, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο Dominique Strauss-Kahn: την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα.

"Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα χρειαστεί θυσίες από τον πορτογαλικό λαό. Ωστόσο με εθνική προσπάθεια θα οδηγήσει σε μία πιο ισχυρή και δυναμική οικονομία, ικανή να δημιουργεί ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων κάτι που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του όπως και η σταθερή εφαρμογή του. Το ΔΝΤ από κοινού με την Ε.Ε. δεσμεύεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΤΝ, Poul Thomsen ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στο 3,25% για τα πρώτα τρία χρόνια του προγράμματος διάσωσης. Στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 4,25%.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι περικοπές για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι απαιτητικές και θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ ωστόσο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα οδηγήσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως επισήμανε η οικονομία της Πορτογαλίας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Από την πλευρά του ο Jurgen Kroger, αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το επιτόκιο δεν έχει καθοριστεί και αναμένεται να διαμορφωθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις 16 Μαΐου.

Ύφεση 2% το 2011 και το 2012

Η οικονομία της Πορτογαλίας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2013, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Fernando Teixeira dos Santos, ενώ εκτίμησε ότι το 2011 η οικονομία θα εμφανίσει συρρίκνωση 2%, ενώ με ανάλογο ποσοστό θα συρρικνωθεί και το 2012, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των όρων του πακέτου διάσωσης των 78 δισ. δολ. που θα λάβει η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 9,1% το 2010 στο 3% έως τα τέλη του 2013.

Στο πλαίσιο των όρων του δανεισμού προβλέπεται ότι οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ το μήνα θα μειωθούν, οι δαπάνες στις υπηρεσίας υγείας θα περικοπούν, ενώ θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Δεν προβλέπεται ωστόσο κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την ελαστικοποίηση των κανονισμών στην αγορά εργασίας καθώς και μείωση του ύψους των επιδομάτων ανεργίας.

Η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ θα συσταθεί ειδικός οργανισμός για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το πακέτο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ

Την έγκριση της κυβέρνησης για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Fernando Teixeira dos Santos, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Παράλληλα, ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αποτιμήθηκαν ενδελεχώς και ότι το πακέτο των 78 δισ. ευρώ κρίνεται επαρκές. Όσον αφορά το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Πορτογαλία ο υπουργός σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αυτό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Teixeira dos Santos εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές προς το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.