Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση του συμφώνου του ευρώ ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι μία ημέρα δημοκρατίας μπορεί να αλλάξει τα πάντα...
Μιλώντας στον Real Fm επεσήμανε ότι κατέθεσε στη Βουλή αίτηση δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης που συνεκλήθη στο Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μείζων ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται θέματα εθνικής σημασίας, όπως η οικονομική κρίση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εξήντα ώρες μετά από τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, δεν γνωρίζουμε ποιος συγκάλεσε και γιατί, τι συζητήθηκε, τι κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα καταγγέλλει περί υπόγειων διαβουλεύσεων και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μία αναξιόπιστη κυβέρνηση, η αλήθεια και η διαφάνεια βοηθάει το δημόσιο συμφέρον, (...) όποτε έγιναν διαβουλεύσεις με διαφάνεια το δημόσιο συμφέρον ευνοήθηκε, όποτε έγιναν κάτω από σκοτάδι και μακριά από το φως του ήλιου, το δημόσιο συμφέρον δεν ευνοήθηκε»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι εξελίξεις που όπως όλα δείχνουν φέρνουν νέα μνημόνια και ακόμη πιο σκληρά μέτρα, σηματοδοτούν την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής επιλογής του μνημονίου και συνέχισε: «Εμείς λέγαμε ότι η πολιτική γεννά την ύφεση θα φέρει την καταστροφή. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να προσδοκάμε μία διαφορετική στάση των ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με την πραγματική στήριξη της χώρας απέναντι σε αυτή την οδυνηρή κρίση χρέους που έχει; Ολα τα σενάρια που επεξεργάζονται αυτή την ώρα υπογείως, είναι σενάρια αρνητικά για το λαό, σενάρια που συνοδεύονται από νέα μνημόνια, από ακόμη πιο βαριές θυσίες με αμφίβολο αποτέλεσμα. Το μόνο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία προοπτική και ελπίδα, είναι αυτό που εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει. Μία επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικό ρόλο της ΕΚΤ ως προς τη στήριξη που θα δώσει στις τράπεζες που θα θελήσουν να «κουρέψουν» και όχι μάλιστα οριζόντια ώστε να πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, μέρος του χρέους για να ανασάνει η χώρα»
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν χρησιμοποιεί το λέξη αναδιάρθρωση, καθώς «έχει σηματοδοτηθεί αρνητικά. Η αναδιάρθρωση που ετοιμάζεται από ένα επιθετικό μέρος του κερδοσκοπικού κεφαλαίου προκειμένου να επωφεληθούν κάποιοι επιτήδειοι από τα ασφάλιστρα κινδύνου, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η λύση δεν θα μας δοθεί στο πιάτο, διότι είναι λύση που απαιτεί και χειρισμούς και διαπραγματεύσεις ισχυρές, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχει και το φόβητρο, η απειλή, ότι αν αυτή η λύση δεν προωθηθεί, τα πράγματα θα είναι αρνητικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η απειλή λοιπόν δεν μπορεί να είναι η έξοδος από το ευρώ, είναι αστειότητες και παιδαριώδη λάθη αν αυτά τα κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει και λάβει την έγκριση, ας μην πω του κοινοβουλίου, τουλάχιστον της κυβέρνησής του»
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε «στην προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία σε σχέση με το λεγόμενο ευρωπαϊκό μνημόνιο. Να μπει στο παιχνίδι ο λαϊκός παράγοντας. Να ζητήσει δηλαδή, αύριο το πρωί ο κ. Παπανδρέου την έγκριση - έχει το δικαίωμα συνταγματικά να το κάνει, αντί του ελληνικού κοινοβουλίου για το σύμφωνο του ευρώ μετά τη Σύνοδο του Ιουνίου, ότι η έγκριση θα γίνει από τον ελληνικό λαό. Και είναι βέβαιο τι θα απαντήσει ο λαός. Μία ημέρα δημοκρατίας, μπορεί να αλλάξει τα πάντα, όπως έγινε στην Ισλανδία»
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η Αριστερά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήταν η Αριστερά που κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν δημιούργησε το κράτος - έκτρωμα, διεκδικούσε, είναι αλήθεια, διεκδικούσε στο όνομα των εργαζόμενων, πολλές φορές μπορεί αυτές οι διεκδικήσεις, ομολογώ, μπορεί να είχαν συντεχνιακό χαρακτήρα, όμως δεν έχασε το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατίας μας, επειδή η αριστερά κρατούσε το σχοινί από την άλλη πλευρά» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Το πρόβλημα της διάρθρωσης του ελληνικού καπιταλισμού από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν είναι ότι δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις, υπήρξε χαλαρότητα στους δημοσίους υπαλλήλους, αντιθέτως. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι φοροαπαλλαγές, η φοροδιαφυγή, το κομματικό κράτος. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε τα αίτια της κρίσης στην αριστερά ή στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ας ψάχνουμε να τα βρούμε σε αυτούς που κυβέρνησαν και κυρίως σε αυτούς που ευνόησαν, δηλαδή στη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, στους λεγόμενους διαπλεκόμενους κρατικούς προμηθευτές, κρατικούς εργολάβους και μιζαδόρους, οι οποίοι τα χρόνια τις ανάπτυξης έβγαλαν δις ευρώ που έχουν παει τώρα σε τράπεζες της Ελβετίας και δεν προσφέρουν τίποτε για να σωθεί η χώρα σε αυτή τη μεγάλη κρίση που περνά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.